Учени, изучаващи древни скални находища в източната част на Съединените

...
Учени, изучаващи древни скални находища в източната част на Съединените
Коментари Харесай

Златото на глупака се оказа по-ценно от очакваното: какво откриха учените

Учени, учещи антични скални залежи в източната част на Съединените щати, откриха, че известният жълт метал пирит (наричан „ златото на простака “) крие друга характерност. В ново проучване учените са разкрили литий в минералите пирит, а това е най-важният химически детайл, който осигурява стремежа на света да получава чиста сила.

Авторите на проучването са изследвали 15 скални проби, формирани преди почти 390 милиона години в Апалачския въглищен басейн в източната част на Съединените щати. Те откриха литий в пиритни минерали в шистови скали, постоянно наричани „ златото на простака “, пише Gizmodo. Този детайл може да докара до лична златна тресчица заради огромното му търсене по света.

Според учените към този момент те имат единствено косвени доказателства за съществуването на литий в пирита, само че известно количество от този детайл към момента може да се съдържа там. Ако се окаже, че литият може да бъде стопански извличан от пирит в района, това може да се случи в близко бъдеще.

Литият е значим детайл, употребен при основаването на акумулатори и набира все по-голяма известност, защото светът минава към все по-екологични електрически транспортни средства.

Но добивът на литий има своите дефекти и те са свързани с процеса на добиване от недрата, тъй като това има негативно влияние върху околната среда.

Резултатите от новото изследване загатват, че литият може да се крие на видно място в пирита и може да се добива, най-малко в Съединените щати, където към този момент са издигнати мини.

Като се има поради какъв брой замърсяващ е добивът на литий, опцията да се откри детайлът в елементи на планетата, които към този момент са развалени от добива, би направило процеса по-чист. Но към момента би трябвало да открием литий в пирит в други елементи на планетата, с цел да потвърдим сигурно, че това събитие е необятно публикувано. И като цяло, към момента би трябвало най-сетне да потвърдим съществуването на литий в пиритните залежи.

Пиритът е заблуждавал учените и преди. Например, преди 3 години учени допуснаха, че пиритът в действителност може да съдържа същинско злато. Но тези минерали са разнообразни един от различен. Например, пиритът е магнитен, само че златото не е. Златото наподобява повече на гладки блестящи части, а пиритът има невероятна геометрия.

Пиритът към момента може да се трансформира в доста скъп метал, само че ние би трябвало да разберем тъкмо по какъв начин литият и пиритът са свързани между тях, споделят учените.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР