Учени доказаха, че хората, подложени ежедневно на стрес, имат по-слаба

...
Учени доказаха, че хората, подложени ежедневно на стрес, имат по-слаба
Коментари Харесай

Чаровна македонка от МУ Пловдив с интересно откритие и ценни съвети

Учени потвърдиха, че хората, подложени всекидневно на стрес, имат по-слаба имунна система и постоянно се разболяват. Оказва се, че техният организъм е по-податлив на вирусни инфекции. Научното изобретение е дело на най-младия помощник в катедрата по микробиология в Пловдивския медицински университет  - лекар Мария Ивановска. Тя е на 31 от Македония и е една от най-младите асистенти в Медицинския университет в Пловдив. Преди 13-години напуща родния си град Куманово и идва в Пловдив поради огромната си фантазия - медицината. " Сбъдна се. По-скоро клиничната имунология беше фантазията и наистина се сбъдна тази фантазия ", сподели д-р Ивановска.

Наскоро Мария прави пробив в науката. Установява, че има връзка сред напрежението, душeвността и имунната система на индивида. За задачата изследва 81 души, разграничени в три групи - студенти, лекари в положение на продължителен стрес и хора, практикуващи йога.

" Наистина в положение на изострен стрес се следи нарастване на кортизола, т.е понижава отбраната на организма при продължителен стрес. А при студентите, установихме не толкоз понижение на самите кафези. Докато тези, които практикуваха йога, имаха изцяло баланс, т.е., без никакви проблеми. Дори те имаха протективен. И при хората, практикуващи йога или контролната група в нашия случай, те нямаха въобще промени във връзка с хормоните, които са един посредник сред мозъка и имунната система. И надлежно практикуването на позите, които са асаните по време на йога, масажират органите на лимфната система и по този метод в действителност се защищават от инфекциозни причинители. Всъщност имат висок протективен имунитет ", съобщи доктор Ивановска.

Един от изводите в проучването й е, че човек би трябвало да практикува спорт най-малко два часа и половина седмично, даже бързото вървене оказва помощ. Според изследването й хората, подложени всекидневно на стрес имат по-слаба имунна система и постоянно се разболяват. А такива са лекари, учители, служители на реда, продавачи и даже банкови чиновници. А за здравословното хранене предлага – витамини и хранителни добавки в умерени количества. Предозирането може да навреди на имунната система.

" Разумното хранене. Това е вид режим. Не е диета. Значи хубаво е да се храним три пъти дневно като сред самото хранене да си имаме някакъв вид премия да кажем- някакъв плод или зарзават, тъй като уравновесеното хранене доста оказва помощ на имунната система ", добави доктор Мария Ивановска. Младата лекарка е претърпяла военните дейности в Куманово и войната в Югославия, въпреки и да е била тогава петгодишна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР