Ученето на чужди думи е банален и скучен процес, който

...
Ученето на чужди думи е банален и скучен процес, който
Коментари Харесай

Лесни начини да учите чужди думи

Ученето на непознати думи е прост и отегчителен развой, който обаче може да бъде разнороден с лесни и най-важното ефикасни способи за запомняне. Предлагаме ви лист с способи на запомняне на непознати думи, като е значимо да изберете този, който ще ви помогне най-леснод а възприемете нужната информация:

Традиционни способи:

1. Методът на Ярцев (визуален)

Взимаме тетрадка. Изписваме 2-3 колони с думи и техния превод. До тях слагаме техните синоними/антоними/примери. От време на време четем листата, просто четем, без да зубирм.

Не би трябвало да се напрягате, да научите 100 думи за 30 минути. Но думите е хубаво да се срещат в учебника, в публикации, списания и така нататък Тоест, би трябвало след четенето им, да бъдат дейни в съзнанието ви.

2. Методът на преписване

Класика в жанра. Взимате една дума и я преписвате доста пъти. Отлично работи за китайски писмени знаци. Начинът е тестван от епохи.

3. Методът на половината страничка

Разделяте листа на половина, от едната страна пишете думата, от другата – нейния превод. Така може бързо да ревизирате знанията си. Като визуализация работи добре, запомня се елементарно в коя част от листа е дадената дума. Минус – привиквате към избрана класификация на думите.

4. Методът на „ интериорния дизайнер “

Ако учите съответна лексика, която ви обкръжава, постоянно може да си извършите „ етикети “ – зелени стикери с имената на предметите. Също по този начин може да залепите на монитора си най-противните си думи, които не желаете да запомните. Плюсът на метода е, че е занимателен. Минусът – мозъкът може да стартира да пренебрегва всички бележки.

Методи за оптимизация 

5. Методът на групиране по граматични признаци

Ако имате огромен лист с думи, най-лошото, което може да извършите, е да ги учите несистемно. По-добре е да ги обработите и групирате. Например, първоначално изпишете глаголите, след това ги групирайте по типовете окончание, по-късно напишете съществителните от мъжки жанр, по-късно от женски и обособените изключения, които не попадат в този лист.

По този метод, защото огромна част от думите не се отнасят към изключенията, ше започнете да виждате логиката на езика и да запомняте думите, свързани с техните сходни.

6. Методът на групиране по смисъл

Записвате и запомняте думата и нейния синоним/антоним. Подходящо е както за начинащи, по този начин и за напреднали. Вече сте научили думата „ положително “, вижте и по какъв начин е думата „ неприятно “. Така ще обогатите своя речников ресурс.

7. Методът на проучване на думи с идентичен корен

Взимаме думи и ги групираме по техния корен, да вземем за пример: „ работа, служащ, работя, работещ “.

8. Етимологическият способ

Работи за тези, които учат няколко езика. Когато се занимавате с няколко езика, стартирате да виждате общи корени. С придобиване на опит отпада нуждата да изучавате голямо количество думи. На избран стадий към този момент знаете задоволително. И в случай че някоя дума не ви приказва нещо изрично, я виждате в етимологическия речник и разбирате от кое място е пристигнала. Докато го извършите, и към този момент сте я запомнили.

9. Наниз от думи

Взимате лист от думи и ги обединявате в една история (дори и странна по смисъл). Така ще научите не 30 думи а 5 фрази с по 6 думи всяко. Ако методите креативен, ще ви бъде занимателно и ще прекарате добре времето си.

Способи за тези, които не обичат методите на баба

10. Spaced Repetition (интервални повторения)

Техника за запомняне, заключаваща се в повторения на усвоения образователен материал по избран, непрекъснато възходящ период. Още щом инсталирате приложението на телефона си и програмата ще стартира да ви сподели думи в заложен ред и с нужната периодичност. Може да изпозлвате както подготвен лист от думи, по този начин и собствен.

Плюсове: генерално се вклиняват в паметта ви

Минуси: лишава доста време. Ако към този момент сте запомнили думата, тя отново ще се появява понякога.Най-популярната стратегия за този способ е Anki

11. Memrise.com

В Мемрайз може да избирате сред към този момент подготвени описи или да си извършите свои. Ако не запомняте някоя дума, може да употребявате специфични занимателни картинки, които основават потребителите, употребявайки мнемоника (техника за запомняне). Мемрайз прибавиха и функционалност освен да чувате думата, само че и да гледате виде по какъв начин хората произнасят тази дума.

12. Quizlet.com

Тук създавате описи и генерирате разнообразни способи за инспекция на думата (тестове, избери верния вид, напиши я писмен знак по писмен знак и т.н.). Хубав метод за феновете на проби да ревизират своите познания.

13. Lang-8

Отлична услуга за усвояването на писането на непознат език. Потребителят написа текста на проучвания език, а по-късно се дава за инспекция на притежател на езика, който нанася ремонти.

Важни хитрости за всички:

• Учете думите в подтекст – не ги учете просто по този начин, подбирайте образци и словосъчетания. Работете с речник.

• Заучавайте разговори наизуст: заучаването на дребни разговори с потребна лексика наизуст е един от методите в необходим миг да си спомните и вярно да употребите думата в верен подтекст. Да, нужни са време и мощ, само че в дълготрайна вероятност в главата ви ще има набор от подготвени структури, които на драго сърце ще ползвате.

• Учете това, което в действителност ви би трябвало: думата „ самун “ ви е по-важна от думата „ вертикален “. Не учете пълнежни думи досега, в който не сте научили настоящата и значима лексика. Как да определите актуалността? Има описи вид „ 1000 най-често срещани думи “.

• Подходете към процеса креативен: в случай че се ядосвате, че някоя дума не влиза в главата ви, ескпериментирайте. Понякога оказват помощ рисунки, от време на време ходенето из дома и говоренето на глас, общуването с котката… Ако нещо ви интересува, дано не ви мързи да го ревизирате в речника. Учете това, което чувствате за близко. Не зацикляйте на способи, които не работят при вас.
Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР