Участвалите в организирана престъпна група за продажба на скъпи коли,

...
Участвалите в организирана престъпна група за продажба на скъпи коли,
Коментари Харесай

Четирима души участвали в измамата с продажба на скъпи коли в Габрово

Участвалите в проведена незаконна група за продажба на скъпи коли, един от които е управителен офицер от ОДМВР-Габрово, са четирима, заяви наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура Ангел Кънев по време на брифинг по отношение на интервенцията по обезвреждане на проведена незаконна група с присъединяване на чиновници от „ Пътна полиция " в Габрово.
Установени са четири лица – една жена, двама мъже, които не са длъжностни лица, и един чиновник на ОДМВР- Габрово. " Събрани са данни за противозаконна продажба на повече от 4 скъпоструващи МПС – става въпрос за кемпери, които са за над 100 хиляди лева ", сподели още прокурор Кънев.

Той изясни, че групата е работила, като е намирала сложени лица, които против ниско възнаграждение са извеждани в Германия и с същински български и задгранични документи им се основава трудов контракт там, въз основа който получават скъпите коли. „ След идването им в България бързо се закарват в гаражи и им се отстраняват всички типове проследяващи и GPS устройства, сменят се номерата и се продават на добросъвестни лица. Често първо са се намирали клиенти, а след това се подхождало към намирането на колите, които клиентите са желали ", сподели още прокурорът.

Той уточни, че подпомагане за прекосяването през канала в КАТ и за оформяне на регистрацията е оказвало длъжностно лице, което е било управителен офицер в отдел „ Пътна полиция " към ОДМВР-Габрово – шеф група „ МПС, водачи и административно-наказателна активност ". „ При претършуване са открити негови отпечатъци. Извършени са над 20 претърсвания и 9 обиски за доказване на незаконната активност. Предстои да се дефинира точният брой на продадените коли
Полицейският чиновник от ОДМВР- Габрово е взимал към 5 хиляди лева за противозаконната регистрация на един автомобил, сподели още Кънев. „ Другите трима, взели участие в незаконната група, са български жители от Варна - предприемачи, не са престъпно проявени. Възложили сме данъчни проверки на цялостната активност на тези лица, с цел да установим има ли сходство или не на имуществото, което имат, и паричните средства, които получават. Дамата не работи нищо, двамата мъже, които не са длъжностни лица – единият работи в Германия, а другият в България и активността им е обвързвана с продажба на коли ", изясни прокурор Кънев.

Той посочи, че регистрацията на присвоените коли постоянно е ставала в ОДМВР – Габрово. „ Задържаният полицейски чиновник като офицер финален споделя дали събраните документи дават отговор на условията за регистрация на автомобила. Установявано е, че по тях има операции най-често при прекосяване на гранични контролно-пропускателни пунктове. По случая са разпитвани доста хора. Данните на този стадий са за 10 заменени номера, само че занапред ще се събират още доказателства. Имаме подпомагане от сътрудниците в Германия ", изясни той. Прокурорът посочи, че в съответното претършуване в колата на полицейския са открити 5 хиляди лева, с цел да записва нелегално един автомобил. „ Горе-долу толкоз му е цената ", изясни Кънев.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев заяви, че Министерство на вътрешните работи ще ревизира дали длъжностни лица от ОДМВР-Габрово са пробвали да затруднят разкриването на незаконната група. „ Преценяваме, че от ОДМВР – Габрово се пробваха да основат усложнения на нещата, които Специализираната прокуратура трябваше да свърши. Затова е предоставено на Министерство на вътрешните работи да ревизира обстановката и да се разбере дали длъжностни лица от ОДМВР – Габрово са нарушили законовите си отговорности и кои са тези длъжностни лица. Трудно е това да стане без някаква управителна интервенция, на какво равнище е - не мога да кажа. Това е по-скоро мое съмнение и ще стане ясно след инспекция на Министерство на вътрешните работи. В резултат на всички тези инспекции ще се разбере дали става въпрос за административно или някакво друго нарушаване ", сподели още прокурор Гешев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР