Участвали ли са бургаски ученици в телемост с деца от

...
Участвали ли са бургаски ученици в телемост с деца от
Коментари Харесай

Проверка на БНТ: Участвали ли са бургаски ученици в телемост с Русия?

Участвали ли са бургаски възпитаници в телемост с деца от лагера " Артек " в Крим? Това опита да ревизира наш екип, откакто от Руското посолство в България разгласиха на формалната си страница във Фесйбук информация за срещата.

Твърди се, че деца от Руската гимназия в Бургас са разговаряли със своите връстници за „ нуждата да се опълчват на утежняването на връзките сред нашите нации ".

Публикацията в страницата на съветското посолство е от 4-ти март. А мотивът е Националният ни празник. И на съветски, и на български е написано, че са взели участие деца от Руската гимназия в Бургас. В формалния уебсайт на лагера „ Артек “ е оповестена и фотография от въпросния телемост.

Профилирана гимназия за непознати езици " Васил Левски " е единствената, известна като Руската гимназия в Бургас, тъй като е била такава сред 1963 и 1992 година От началото на 90-те години е трансформирана в учебно заведение за непознати езици.

От бургаското учебно заведение обаче са безапелационни, че техни деца не са взели участие в сходно събитие, след направени няколко инспекции по проблема. И дефинираха информацията като подправена вест и опит да се политизира образованието.

„ Проверката откри, че няма отправяна покана за присъединяване на възпитаници или учители от учебното заведение в такава самодейност. При извеждане на възпитаници от учебно заведение се следва процедура, при която се желае осведоменото единодушие на родителите. Такава процедура не е задействана. Декларации не са входирани. Няма никаква диря от интензивност за дейности, проведени от учебното заведение във връзка телемоста “, сподели началникът на РУО-Бургас Петя Петрова.

На целия колектив на учебното заведение е показана и оповестената фотография от телемоста.

„ След детайлно вглеждане в оферти снимков материал, колегията удостоверява, че тези деца на фотосите не са учениците на Гимназията с преподаване на непознати езици „ Васил Левски “ – Бургас “`, изясни още Петя Петрова.

Нашата инспекция откри, че в реалност сходен телемост се е състоял, само че той не е обвързван с нито едно бургаско учебно заведение. Това потвърдиха и част от уредниците:

„ Това е частна самодейност сред две групи българи. Няма нищо общо с Руската гимназия, нито по някакъв метод самодейността е обвързвана с някое друго учебно заведение. Децата са постоянни участници в състезания свързани с Национално придвижване Русофили и бе направена връзка с българската диаспора в Крим, със единодушието на техните родители “.

От Национално придвижване Русофили споделиха още, че не са подавали информация до посолство за присъединяване на възпитаници от Руската гимназия и съгласно тях има неточност в превода.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР