Участницитев в кръгла маса по повод Европейския месец на киберсигурността

...
Коментари Харесай

Повечето фирми не правят тестове за киберсигурност


Участницитев в кръгла маса във връзка Европейския месец на киберсигурността дисутираха положението на сигурността и отбраната от страна на бизнеса
(снимка: Министерство на електронното управление)

60% от компаниите, интервюирани от Министерство на електронното ръководство, признават, че не правят тест за сигурност на системите си, макар че 44% са били обект на онлайн офанзива. Това стана ясно през днешния ден на кръгла маса във връзка Европейския месец на киберсигурността.

В изследването на МЕУ са взели участие над 70 компании. Обучения за киберсигурност на своите чиновници организират 52 на 100 от далите отговор. Едва 10% от компаниите означават, че имат загуби поради офанзиви, макар 20%  нарастване на офанзивите по отношение на 2021 година

„ Няма система, която да е на 100% сигурна, само че значими са предварителната защита и ръководството на риска ”, съобщи заместник-министърът на електронното ръководство Благовест Кирилов, при показване на резултатите от извършената анкета на тематика „ Киберсигурност ”.

Фирмите, които са обект на хакерски атаки, да алармират Националния CERT център, прикани Петър Кирков, шеф на дирекция „ Мрежова и осведомителна сигурност ” в МЕУ и народен координатор по киберсигурност за България.
още по темата
Киберсигурността е споделена отговорност и е от основно значение за сигурността на жителите, бизнеса и институциите, добави заместник-министърът на електронното ръководство Атанас Мазнев.

В бъдещите процедури за утвърждение на компаниите, които аплайват за финансиране по разнообразни стратегии, може да бъде въведено като условие те да имат избрани равнища на киберсигурност. Предвижда се това да стане и аршин за оценка, разясни Калин Маринов от Министерство на нововъведенията и растежа, при показване на процедурата „ Решения в региона на ИКТ и киберсигурността в дребните и междинни предприятия ”.

Всички участници в кръглата маса се сплотиха към незабавната нужда за по-добро взаимоотношение сред университетите, бизнеса и държавните институции за повишение квалификацията на фрагментите в областта на киберсигурността. Подчертана бе и потребността от образование на мениджърския състав на фирмите у нас.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР