Участъкът между Буховци и Белокопитово, който се явява последен лот

...
Участъкът между Буховци и Белокопитово, който се явява последен лот
Коментари Харесай

„Магистрали без ясна стратегия“: Участък от „Хемус“ ще бъде пуснат след седмица

Участъкът сред Буховци и Белокопитово, който се явява финален лот от автомагистрала „ Хемус “, ще бъде пуснат в употреба идната седмица. Това заяви служебният районен министър Иван Шишков по време на конференция, обвързвана със положението на аутобановете в страната.

Има избрани процедури по него, които ще завършат и след седмица ще го въведем в употреба, а придвижването по него ще бъде пуснато по-късно. Няма да се снимаме, да режем лентички “, съобщи министърът.

Въпросният сектор в действителност трябваше да бъде пуснат преди 2020 година, само че бе занимателен. Миналата година пък мостово оборудване се срути и в допълнение попречва процеса. Така – 2 години след избрания период – през октомври 2022 година лотът най-сетне ще е подготвен.
Магистрала „ Европа “
Различна обаче е ориста на последния сектор от автомагистрала „ Европа “. Журналистически въпрос по отношение на трасето сред Калотина и Драгоман от автомагистралата хвърли в ужас новия ръководител на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Ресорният министър очакваше точно Иво Иванов да отговори за какво стартирането му се отсрочва към този момент два пъти, само че това в последна сметка различен представител на управлението опита да направи това.

Срокът за сектора още веднъж ще е продължен, само че работим по този начин, че да приключим допустимо най-бързо работата по него “, съобщи инж. Десислава Паунова, член на Управителния съвет на АПИ, без обаче да дава детайлности какво постанова непрекъснатото забавяне. 

Припомняме, че стpoитeлcтвoтo нa yчacтъĸa мeждy ГKΠΠ „ Kaлoтинa “ и Дpaгoмaн, чиятo дължинa e 14.5 ĸм, зaпoчнa пpeз мaй 2019 година Инвecтициятa е настойност oĸoлo 165 млн. лева. Първоначалният период за осъществяване бе януари 2022 година, само че приключването на дейностите бе изместено за средата на годината. Това обаче досега не се е случило.
Тунел „ Железница “
Регионалният министър заяви, че 3-4 километра от пътния сектор преди тунел „ Железница “ на автомагистрала „ Струма “ ще бъдат пуснати, само че придвижването в тунела – не. Причината са двете установени свлачища от предходната година. Шишков подсети, че забавянето е от октомври 2020 година, само че отговорност не може да се търси от служебния кабинет, тъй като даже постоянното държавно управление не е направило доста по въпроса. В момента към този момент има подготвен абстрактен план за укрепването на свлачищата. 

Тунелът ще е подготвен след месец, само че не може да пуснем придвижването по него поради свлачището. Ще имаме тунел, само че без път към него “, установи министърът. 

Той съобщи, че Министерство на регионалното развитие ще изиска изпълнителят да поеме ангажимент, че първият стадий по укрепването ще продължи най-вече 3 месеца, с цел да бъде допустимо най-малко да бъде пуснато придвижването в лентата посока Гърция – България. 

Това ще стане при идващ постоянен кабинет, може би към Нова година. Окончателното довеждане докрай ще е през втората половина на идната година “, акцентира Шишков.
Зимното поддържане
Не по-лесно бе на ръководителя на АПИ да отговори какво се случва и със зимното поддържане в страната и дали то ще бъде обезпечено, в случай че договорите на компаниите, които го правят сега изтичат в края на месеца. Иванов подсети, че компаниите, взели участие в дребните търгове, които Пътната организация пусна, към този момент са класирани, а подписването на договорите с тях следва в „ най-кратък период ". 

Изчакваме 10-дневното обжалване по закон, с цел да може да пристъпим към договорите “, разяснява ръководителят на АПИ. 

На въпрос какво ще се случи, в случай че има обжалвания и процедурата се забави, министър Шишков взе думата и отговори: „ Ще намерим решение, всичко върви много умерено. “
Строителството на автомагистралите
Министърът установи извънредно бавното строителство на аутобани в страната. Според данни на министерството дължината на построените магистрални сектори до 2000 година е общо 324 км, до 2010 година са издигнати още 140 км, а след 2010 година досега – още 405 км. В градеж към днешна дата са 186 км магистрални трсета.

Най-несигурно е бъдещето на тези с планова подготвеност, като тяхната дължина е 229 км. Планираните бъдещи магистрални сектори пък са с дължина 802 км. 

Това значи, че сме построили не повече от половината автомагистрали, които е трябвало да построим преди 10 години “, означи Шишков. 

Следващото държавно управление би трябвало да разиска тактика и прецизен график по години. Най-важно е да бъде отпушена оста Север – Юг, а като по-важни планове министърът открои автомагистралите „ Рила “, „ Черно море “, „ Русе – Велико Търново “, както и прохода под Петрохан. 

Остават 1230 километра за строене, с цел да бъде обвързвана страната. България няма ясна тактика за строителството на огромните инфраструктурни обекти и това са резултатите. “

По думите на министъра би трябвало да се мисли към този момент за главен ремонт и уголемение на автомагистрала „ Тракия “, с цел да може да поеме натоварването и интензитета на придвижване. Същото важи и за „ Марица “. 

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР