UBS води разговори за придобиване на цялата или част от

...
UBS води разговори за придобиване на цялата или част от
Коментари Харесай

UBS преговаря да купи закъсалата Credit Suisse

UBS води диалози за придобиване на цялата или част от Credit Suisse, като управителните препоръки на двата най-големи швейцарски кредитора са се срещнали поотделно през уикенда, с цел да обмислят евентуалното най-значимата банкова договорка в Европа от финансовата рецесия насам. Това настояват пред Financial Times доста хора, осведомени с договарянията.

UBS води диалози за придобиване на цялата или част от Credit Suisse, като управителните препоръки на двата най-големи швейцарски кредитора са се срещнали поотделно през уикенда, с цел да обмислят евентуалното най-значимата банкова договорка в Европа от финансовата рецесия насам. Това настояват пред Financial Times доста хора, осведомени с договарянията.

Швейцарската централна банка и финансовият регулатор Finma провеждат договарянията в опит да укрепят доверието в банковия бранш на страната, настояват източниците. Намесата им идва дни откакто централната банка беше принудена да даде незабавна кредитна линия на Credit Suisse в размер на 50 милиарда швейцарски франка. Това обаче не съумя да спре спада в цената на акциите на банката, която се намали до рекордно ниски равнища, откакто най-големият вложител на банката се отхвърли от даването на повече капитал, а ръководителят на банката призна, че отливът на клиенти за ръководство на благосъстоянието е траял.
Разминаване в представянето
През последните години цените на акциите на швейцарските кредитори се разминават доста. През последните три години акциите на UBS са поскъпнали с към 120%, до момента в който тези на по-малкия ѝ съперник са се сринали с към 70%. Пазарната капитализация на първата банка е 56.6 милиарда $, до момента в който Credit Suisse завърши в петък със стойност 8 милиарда $.
Реклама
През 2022 година UBS осъществя облага от 7.6 милиарда $, до момента в който Credit Suisse - загуба от 7.9 милиарда $, с което на процедура изтри облагите за цялото предишно десетилетие.
Швейцарската централна банка желае кредиторите да се спогодят за просто и ясно решение преди отварянето на пазарите в понеделник.
Швейцарските регулатори са споделили на своите сътрудници от Съединени американски щати и Англия в петък вечерта, че сливането на двете банки е " проект А ", с цел да се спре сривът в доверието на вложителите в Credit Suisse, споделя един от осведомените с тематиката. Обсъждат се редица разновидности отвън цялостното усвояване, споделя различен, като прибавя, че двете страни се пробват да оценят регулаторните ограничавания в другите юрисдикции. Вторият източник изяснява още, че UBS също проучва евентуалните опасности от една договорка.

Швейцарската централна банка желае кредиторите да се спогодят за просто и ясно решение преди отварянето на пазарите в понеделник. Няма гаранция, че ще бъде реализирана договорка, която ще би трябвало да бъде утвърдена от акционерите на UBS.
Реклама
Credit Suisse и UBS отхвърлят коментар, както и Швейцарската централна банка, Федералният запас и Английската централна банка.
Може да се сътвори една от най-големите банки в Европа
Пълното обединение би основало една от най-големите световни редовно значими финансови институции в Европа. Общата стойност на активите в салдото на UBS е 1.1 трлн. $, а на Credit Suisse - 575 милиарда $. Подобна огромна договорка обаче може да се окаже прекомерно комплицирана за реализиране.

Според Financial Times други премисляни разновидности включват делене на Credit Suisse и набиране на средства посредством обществено предложение на обособеното ѝ швейцарско поделение, като звената за ръководство на активи и благосъстояние бъдат продадени на UBS или на други претенденти.

UBS е в положение на нараснала подготвеност за незабавна помощ от страна на швейцарското държавно управление, откакто вложителите станаха внимателни във връзка с последното преструктуриране на Credit Suisse. Миналата година основният изпълнителен шеф Улрих Кьорнер разгласи проект за редуциране на 9000 работни места и обособяване на огромна част от капиталовата банка в нова конструкция, наречена First Boston, ръководена от някогашния член на борда Майкъл Клайн.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР