UBS съобщи, че е финализирала поглъщането на бившия си съперник

...
UBS съобщи, че е финализирала поглъщането на бившия си съперник
Коментари Харесай

UBS пристъпва към трудна интеграция на „Credit Suisse“

UBS заяви, че е финализирала поглъщането на някогашния си противник „ Credit Suisse “, като по този метод открива пътя към тежката задача за интеграция, която ще бъде деликатно следена от клиентите, чиновниците и швейцарските политически водачи.


В петък ръководителят на UBS Серджо Ермоти предизвести, че идните месеци евентуално ще бъдат " сложни ", като съобщи, че ръководената от държавното управление интервенция ще изисква " талази " от сложни решения, изключително във връзка с заетостта.

" Финализирахме законното придобиване на Credit Suisse ", съобщи банката в отворено писмо, оповестено във вестник NZZ, наричайки го " началото на историческа нова глава ".

UBS, водещата банка в страната, беше принудена да подписа договорка, с цел да предотврати банкрута на своя съперник с евентуално пагубни последствия за международната финансова система, само че не изчака известието, с цел да стартира да се приготвя за поглъщането на „ Credit Suisse “.

" От понеделник нататък UBS може да стартира да работи самодейно ", съобщи пред Агенция Франс Прес Андреас Вендити, финансов анализатор от Vontobel.

UBS се приготвя от средата на март и към този момент има визия за това какво желае да резервира, закрие или продаде, само че е била " лимитирана в това, което може да направи ", до момента в който сливането не бъде доказано, сподели Вендити.

Сливането на двете най-големи швейцарски банки ще бъде комплицирано както от техническа, по този начин и от политическа позиция и ще докара до основаването на мегабанка, каквато швейцарците не са виждали до момента - размер, който тормози политическите водачи.

Хиляди работни места могат да бъдат изгубени заради припокриване на интервенции.

Но съгласно Томас Джордан, ръководител на Швейцарската национална банка, няма друго решение.

" Разбира се, тъпо е, че е останала единствено една (голяма банка). Но съм сигурен, че в случай че поглъщането от страна на UBS не беше съумяло, щеше да има интернационална финансова рецесия ", сподели той в неделя в изявление за седмичника „ Зонтагсцайтунг “.

„ Задържане на гениите “


„ Credit Suisse “ рискуваше да потъне, когато цените на акциите ѝ се сринаха с над 30% по време на търговията на 15 март, откакто трима районни кредитори в Съединени американски щати банкрутираха.

Швейцарското държавно управление, централната банка и финансовите регулатори се намесиха и принудиха UBS да извърши усвояване на стойност 3,25 милиарда $, оповестено на 19 март.

Сделката включва гаранции за UBS при положение, че в шкафовете на „ Credit Suisse “ бъдат открити неприятни изненади.

UBS и швейцарското държавно управление подписаха в петък контракта за гаранции, които могат да доближат до 9 милиарда швейцарски франка (9,85 милиарда долара), в случай че загубите надвишават 5 милиарда франка.

Много въпроси, свързани със сливането, остават без отговор, само че Вендити съобщи, че картината ще бъде по-ясна след излизането на финансовите резултати за второто тримесечие.

UBS отсрочи датата на публикуването им с повече от месец до 31 август.

Ипек Озкардеская, анализатор в „ Swissquote Bank “, съобщи, че " задържането на гениите " ще бъде едно от най-големите провокации, защото напускането на чиновници се усилва в изискванията на опасения от съкращения.

От политическа позиция финансовите регулатори FINMA " би трябвало да се погрижат да защитят конкуренцията, което може да наложи вероятно обособяване на някои бизнес единици ", сподели Озкардеская пред Агенция Франс Прес.

Правителството и централната банка освободиха към 259 милиарда швейцарски франка ликвидност, с цел да улеснят поглъщането.

" Длъжни сме да подсигуряваме пред младежите на тази страна, че сходна рецесия няма да се повтори ", съобщи в сряда Дамиен Котие, парламентарен водач на дясноцентристката партия " Либерали ", в долната камара на Националния съвет. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР