Убийството на словашкия журналист Ян Куциак, разследващ корупционни схеми и

...
Убийството на словашкия журналист Ян Куциак, разследващ корупционни схеми и
Коментари Харесай

Протестът в Словакия не е политически, а цели да събуди гражданската активност твърдят организаторите

Убийството на словашкия публицист Ян Куциак, проверяващ корупционни схеми и връзки на ръководещите с италианската мафия, раздруса Словакия. 27-годишният Куциак беше убит дружно с приятелката си на 60 км от Братислава. Покушението и реакцията на властта изкараха хиляди хора на митинги в цялата страна. С претенции за следствие на убийството на Ян и приятелката му Мартина в съдействие с интернационалните органи и лица, следствие на всички разкрития от изявленията на Ян и ново, заслужаващо доверие, държавно управление.

" Граждани за почтена Словакия ". Под това мото, написано на плакати, значки и тениски, хиляди извършиха улиците на Братислава и още редица градове на страната. Убийството на журналиста Ян Куциак и последвалите митинги костваха главата на премиера Роберт Фицо и вътрешния министър Роберт Калиниак, само че гневът на улицата не стихна.

Протестът не е политически, а цели да разсъни гражданската интензивност на хората и да постави завършек на корупционните схеми и тъмни обвързаности на властта в страната. Това сподели пред " Хоризонт " Юрай Шелига, един от уредниците на митингите в столицата Братислава.

Според него политиците просто не са разбрали гласът на улицата, а реакцията им е разпалила огъня на митинга още по-силно:

" Имаше четири огромни митинга. Първият беше в памет на Ян и Мартина. Беше кротичък, без политически речи, само че не последва никаква реакция по-късно. Тогава министър председателят Робърт Фицо стартира акция против президента Андрей Киска и против хората, които стачкуват на улицата, които вземат участие във възпоменателното шествие. Той използваше причини, като това, че уредниците са финансирани от Джордж Сорос. Опитваше се да ни упрекна, че вършим нещо като гражданска война против страната. Хората обаче не замлъкнаха, а още веднъж излязоха на улицата. Вторият и третият митинг бяха най-многобройните от Нежната гражданска война насам. Тук в Братислава имаше към 70 хиляди души. В други елементи на Словакия имаше също хиляди хора. Някои компании затвориха офисите си в символ на поддръжка. Най-голямата банка в Словакия - " Словенска спорителна ” също обществено изрази поддръжка за митинга и пусна от работа своите чиновници по време на демонстрациите ". /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР