Убийството на 27-годишния словашки журналист Ян Куцияк и неговата приятелка

...
Убийството на 27-годишния словашки журналист Ян Куцияк и неговата приятелка
Коментари Харесай

Скандални разкрития за убития словашки журналист

Убийството на 27-годишния словашки публицист Ян Куцияк и неговата другарка провокира серия от митинги и демонстрации в поддръжка на свободното слово и проверяващата публицистика.
В редакцията на електронното издание „ Актуалити” бюрото на проверяващия публицист е по този начин както го оставя преди седмица. В компютъра му е стартирана публикация за италианската мафия и връзките ѝ с политици в Словакия, която не съумява да приключи.Разстрелът провокира и вълна от възмущение и съпричастност в цяла Европа.
 След убийството на Ян Куцияк
Снимка: Reuters
В понеделник 27-годишният Куцяк и приятелката му са открити убити в дома им.
Според управляващите убийството е поради негово следствие.
В последната си незавършена публикация журналистът проверява политици и предприемачи, обвинени за финансови злоупотреби с еврофондове и връзки с италианската мафия.
 След убийството на Ян Куцияк
Снимка: Reuters
Единият от тях е италианец, който се занимава със земеделие – Антонино Вадала. Преди години купува остарели ферми в Източна Словакия, които модернизира с европейски фондове.
Бизнесменът не крие, че е роден в Калабрия, само че израства в Милано. Медиите в Словакия разпространиха аудиозапис, в който преди време Валада отхвърля да има връзки с италианската мафия.
Появиха се фотоси на Валада с прочут народен представител. Сред познатите му се оказа и асистентка на премиера, станала известна със скандални фотоси в известно списание. Ден след разкритията, тя подаде оставка.
 След убийството на Ян Куцияк
Снимка: Reuters
Другият проучван предприемач е Диего Рода. Той е прочут на полицията – карал с висока скорост спортния си автомобил.
Убийството на журналиста провокира бурни политически и публични реакции и в Словакия. Премиерът Робърт Фицо разгласи премия от 1 млн. евро за информация, обвързвана с убийството.
По-остри бяха реакциите от Брюксел и на интернационалната организация „ Репортери без граница”.
Евродепутатите уважиха паметта на журналиста с минута безмълвие и настояха за бързи дейности за откриване на случая.
 След убийството на Ян Куцияк
Снимка: Reuters
„ Ян Куцяк беше може би най-смелият от това потомство проверяващи публицисти. Той беше едно доста непретенциозно момче, което по едно и също време работеше крепко и продължаваше следването си. С изключение на бандитите, за които пишеше, в никакъв случай не е имал врагове”, сподели неговият другар и сътрудник публицист Арпад Солтесц.
В Братислава хиляди словаци излязоха на митинг против корупцията в страната.
Междувременно незавършената публикация на 27-годишния Куцяк беше оповестена от съвсем всички медии в страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР