Убивайки иранския генерал-майор Касем Солеймани с въздушен удар близо до

...
Убивайки иранския генерал-майор Касем Солеймани с въздушен удар близо до
Коментари Харесай

Ударът по Солеймани ще бъде усетен далеч извън Близкия изток

Убивайки иранския генерал-майор Касем Солеймани с въздушен удар покрай багдадското интернационално летище, Доналд Тръмп пое геостратегически риск, който беше съвсем невероятно да си представим да бъде стихотворец от който и да било различен президент на Съединени американски щати. Ефектът му, който е в действителност труднопредсказуем, към този момент се усеща надалеч оттатък Близкия изток - и тъкмо сега никой не знае до какво ще докара това.

В някои връзки, несъмнено, ударът е просто последната ескалация в продължаващия от години конфликт посредством медиатори, който бушува в Близкия изток от близо две десетилетия. От Сирия до Ирак, Йемен, Ливан и оттатък тях, това е конфликт, който към този момент е лишил живота на стотици хиляди. Особено през последната година беше ясно, че както Иран, по този начин и неговите съперници стопират да съблюдават разпоредбите, след привлеклите публичното внимание набези против танкери в Персийския залив и против саудитската енергийна инфраструктура.

А след нанесените предходната седмица ответни удари на Съединени американски щати против подкрепяна от Иран паравоенна група в Ирак - и нещо, което приличаше на опит за завладяване на посолството на Съединени американски щати в Багдад в отговор на нанасянето им - нещата към този момент навлизаха в непроучени територии.

В кратковременен проект е неразбираемо дали едностранните дейности на Съединени американски щати - които евентуално са шокирали мнозина във Вашингтон толкоз, колкото и на други места - ще покачат или намалят вероятността от принуждение в района. Солеймани - в доста връзки вторият най-влиятелен човек в Иран - нормално щеше да бъде основната фигура, вземаща решение за реакцията. Множество сили в Техеран и на други места ще се борят за предимство след гибелта му и до момента в който някои ще желаят като част от тази битка да провокират безпорядък в района, други може да са малко по-склонни към въздържаност.

Съединени американски щати споделят, че Солеймани и командваните до момента от него Бригади Ал Кудс на иранския Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война са подготвяли нови набези против американски дипломати, военни и бизнесмени. Съединени американски щати дадоха да се разбере, че са изключително загрижени за сигурността на посолството. Генерал Марк Мили, ръководител на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати, предизвести, че всеки, който се опита да го превземе, ще се сблъска самичък с " циркулярния трион " на американските военни сили. Дали в този момент това е станало повече или по-малко евентуално в кратковременен проект ще зависи от това, по какъв начин ще се развият битките за власт в Техеран и дали детайли, които може да са евентуално още по-войнствени от убития военачалник, ще могат да повлияят на решенията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР