Убиецът на Шиндзо Абе е искал да си отмъсти на,

...
Убиецът на Шиндзо Абе е искал да си отмъсти на,
Коментари Харесай

Световни медии: Убийството на Шиндзо Абе е свързано с религиозна секта

Убиецът на Шиндзо Абе е желал да си отмъсти на, съгласно него, разпространявана от някогашния японски министър председател религиозна фракция, която разорила майка му. Убийството докара до възобновяване на полемиката за връзката сред политиката и религията в Страната на изгряващото слънце, написа в. " Фигаро ".

48 часа след убийството японците отидоха до изборните урни, с цел да гласоподават на частични избори за горната камара на Народното събрание. Както се очакваше, партиите от ръководещата коалиция консолидираха позициите си, печелейки задоволително гласове за възможна конституционна промяна - тъкмо промяната, за която Шиндзо Абе се беше борил на вятъра през целия си живот, отбелязва френското издание.

В. " Никкей " окачестви това като " мрачна победа ", като ръководещата Либерално-демократическа партия (ЛДП) остава разтърсена от нападението - нещо нечувано в страната, която нормално заобикаля насилието, изключително политическото.

41-годишният причинител Тецуя Ямагами декларирал, че е желал да нападне водача на фракция, на която майка му дала спестяванията си, само че той отсъствал. Затова той стрелял по Шиндзо Абе, който съгласно него разпространявал сектата.

Водещите японски медии, които към момента не са посочили въпросната фракция, обявиха, базирайки се на полицейски източници, че килърът е имал " неправилното усещане " за връзки сред Абе и религиозната организация. Бившият министър председател обаче в действителност в действителност е бил обвързван с нея, отбелязва " Фигаро ". Името й беше разкрито от японски таблоиди: става дума за Църквата на обединяването на Мун.

Големите медии в Япония обаче са принудени да стъпват извънредно внимателно: религиозните организации, остарели и нови, играят дискретна, само че значима роля в политическия живот. Способността им да активизират вярващите да гласоподават или да вършат дарения ги прави значими политически съдружници. Таблоидите обаче дадоха обещание да дадат детайлности за връзките сред Абе и сектата.

Проучвания екзит пол демонстрират, че ЛДП и по-малкият ѝ съдружен сътрудник " Комейто " печелят минимум 63 от общо 125 места, които се разиграваха на частичните избори за горната камара на японския парламент, отбелязва английският в. " Гардиън ". Според японското публично радио и телевизия двете партии могат да разчитат на сред 69 и 83 мандата.
Управляващата коалиция се нуждаеше от 55 места, с цел да резервира болшинството си в горната парламентарна камара, която е по-малко авторитетна от долната.

Възможно е убийството на Абе да е помогнало за изборния триумф на ЛДП, означават специалисти, представени от в. " Гардиън ". Представители на японското държавно управление приканиха хората да гласоподават, с цел да покажат, че страната няма да бъде сплашена от насилието, а вестниците оповестиха убийството за посягане против демокрацията.

Победата на ЛДП разчисти пътя за три " златни години " за премиера Фумио Кишида, който няма да бъде заставен да се явява на избори през този интервал. Според анализатори безапелационната победа даже може да го подтикне да преразгледа пацифистката конституция на страната - противоречива стъпка, която починалият Шиндзо Абе искаше да предприеме, само че не можа да си обезпечи социална поддръжка.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън посети Япония през днешния ден, с цел да сервира съболезнования.

Има четири неща, с които ще бъде запомнен Абе, написа в. " Вашингтон пост ". Първо, той беше водещият общественик в Индийско-Тихоокеанския район, като се опитваше да концентрира вниманието върху демонстриращата враждебност Северна Корея и експанзионистичния Китай. Неговият метод към Пекин залегна в основата на западната политика към Пекин.

В същото време Абе беше корав и пораждащ разделяне десен националист, който от време на време предизвикваше отвращение в Южна Корея и Китай с отричането или омаловажаването на осъществените от японци зверства по време на Втората международна война.

Поддръжник на неолибералния стопански ред, някогашният японски министър председател вкара поредност стопански ограничения за стимулиране на растежа след световната финансова рецесия, станали известни като " Абеномика ". Резултатите от тях не бяха еднопосочни: приходите на фирмите означиха внезапен растеж и безработицата спадна на половина, до момента в който Абе беше отпред на страната, само че той не съумя да реализира оповестените си цели, в това число инфлация от 2 %.

И последно, Абе ще остане запомнен като " шогун в сянка ": даже и след напускането на премиерския пост, той резервира въздействието си в японския политически живот и беше отпред на авторитетна секта в ЛДП.

Източник: БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР