Убиец и изнасилвач откри зад решетките Бог, което му помогна

...
Убиец и изнасилвач откри зад решетките Бог, което му помогна
Коментари Харесай

Убиец и изнасилвач откри Бог и му отмениха доживотното наказание

Убиец и изнасилвач откри зад решетките Бог, което му оказа помощ да бъде променено доживотното му наказване на 30 години затвор. Решението към момента не е дефинитивно, само че в случай че влезе в действие, това ще бъде даде опция да изиска и предварително освобождение.

Младен Марийков Желев изтърпява присъда убийството на стара жена във варненското село Николаевка. На 9 януари 2001 година той влиза в дома на 73-годишната пенсионерка. Първо я изнасилва, а по-късно я убива и отмъква движимости за 335 лв.. Задържан е два дни по-късно, а в края на същата година Варненският областен го осъжда на „ пожизнен затвор без подмяна ”. Присъдата е доказана на втора инстанция, само че Върховният съд я променя и окончателната е „ пожизнен затвор “.

Законът разрешава след 20 години зад решетките всеки лишен от независимост, получил тежкото наказване, да изиска замяната му с 30 години затвор.

45-годишният Младен твърди, че се срами от себе си и от закононарушение, което е направил под въздействие на алкохола. След влизането в пандиза околните му го изоставили, като сега поддържа връзка единствено една от сестрите си. Добавя, че съжалява всеки ден за сторения „ огромен грях ”, а няколко пъти изпадал в депресии и мислел за самоубийство. За да се промени и с цел да бъде запомнен с положително, потърсил избавление във вярата и разкрил Бог.

„ Искам да го махна това леке от себе си, само че не мога. Искам да не помни, само че не мога, нося го със себе си ”, споделя пред Варненския областен съд Младен Желев. Той твърди, че повече няма да прави закононарушения, в случай че излезе на независимост, и избира смъртно наказване, вместо да се върне назад в пандиза.

За позитивната смяна у Младен свидетелства и евангелисткият свещеник Еди Керян. Той от дълги години изнася лекции в пандиза, а Младен му оказва помощ. По думите на пастора килърът е станал по-смирен и сдържан, а смяната се дължала на вярата му в Бог.

Затворническата администрация също дава позитивна оценка за държанието Младен. За нея той твърди, че през целия престой са му били като „ майка и татко ”, а надзирателите са му помагали, когато изпадал в меланхолия.

През 2019 година обаче Младен завежда каузи против Министерството на правораздаването и Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ поради нечовешко и унизително отношение. В жалбата си показва, че в продължение на 15 години е бил в цялостна изолираност в непрекъснато заключена килия. Настоява за обезщетение от общо 600000 лв., само че исковете му са отхвърлени като неоснователни.

При влизането си в пандиза Младен е необразован. Зад решетките съумява да приключи 5. клас с отличен триумф. Не е наказван и е награждаван над 10 пъти.

От прокуратурата се афишират против смяната на доживотното наказване. От държавното обвиняване акцентират, че в проучването за прочувственото и психологично положение на Младен изразеното от него страдание за осъщественото закононарушение е по-скоро е декларативно, защото той е податлив да трансферира виновността към жертвата си.

Според Варненския областен съд обаче при Младен има трайна позитивна смяна и безапелационни доказателства, че е осмислил държанието си и изтърпяното до момента наказване е повлияло на личността му. Решението към момента не е влезнало в действие, защото прокуратурата го апелира пред Варненския апелативен съд.

Ако като доживотното наказване на Младен е изменено на 30 години затвор, той има право да изиска и предварително освобождение. Формалното условие е да е изтърпял 2/3 от наказването, а Младен дава отговор на него, откакто към този момент повече от 20 години е зад решетките.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР