У нас заболелите от диабет са около половин милион души.

...
У нас заболелите от диабет са около половин милион души.
Коментари Харесай

200 000 българи живеят с диабет, но без диагноза


У нас заболелите от диабет са към половин милион души. Други  200 хиляди живеят със болестта, без то да е диагностицирано.  Тези данни изнесе проф. Цветалина Танкова, шеф на клиника по  диабетология към УСБАЛЕ " Акад. Иван Пенчев " - гр. София .

В международен проект по данни на Световната здравна организация от 2014 година заболелите от диабет са 428 млн. души или 8,5% от възрастното население. Лекарите регистрират, че за интервал от  34 -35 години от 108 млн. души заболелите са се нараснали четири пъти и са станали 422 млн Според нея е основна ролята на по този начин нареченото лечебно образование на пациента с листовки или с инструкции от лекарите .

Според Международната диабетна федерация през 2040 - всеки десети човек ще бъде с диабет. Друг доста сериозен проблем е диабетът по време на бременност. Една от седем  дами има диабет по време на бременност . Според проучванията на СЗО три четвърти от хората с диабет живеят в страни с ниски и междинни приходи. 56 млн. са хората с диабет в Европа и от тях половин милион живее в България - 488 хиляди. В международен проект около  12% от разноските за опазване на здравето отиват за диабет.  Това е едно скъпо заболяване - цената идва от тежките инвалидизиращи затруднения.  Диабетът води до гибел . За една година пет милиона души умират за това, че  имат диабет за съпоставяне от СПИН умират към 1,5 млн . души. На всеки  6 секунди някъде по света един човек умира поради диабет . Специалистите чакат след 10 години диабетът да е седмата причина за смъртност измежду популацията.

Една от  аргументите за увеличение на честотата на диабета е в метода на живот на хората, с изключение на генетичната предразположеност Стресът, заседналия метод на живот, не здравословното хранене, тютюнопушенето способстват развиването на диабета . Специалистите поучават постоянно да следим показателя на телесната си маса. Хората с наднормено тегло имат риск от заболеваемост от - диабет  вид 2, който може да повреди зрението, да докара до слепота, инфаркт, инсулти.  Хората с диабет страдат най-често от  тиха есхимия тя е следена в огромно изследване при един от шест пациенти с новооткрит диабет вид 2  във Англия.

Половината от хората с диабет не знаят, че имат болестта, изясни проф. Танкова. У нас новорегистрираните случаи на диабет всяка година са сред 12-15 хиляди души.

Онлайн изследване за диабета демонстрира, че 72% от хората на таблетки и 84% от хората, които са на инсулин знаят какво съставлява гликирания хемоглобин . 28% от тези, които са на таблетки и 16%  от тези, които са на инсулин не знаят какво съставлява той . Това изясни проф. Танкова, базирайки се на данните от извършеното национално представително изследване.

Проф. Танкова изясни, че гликираният хемоглобин е  извънредно значим индикатор, защото той демонстрира какво е било междинното равнище на кръвната захар през последните три месеца . " Това е справедлив индикатор, който няма значение кога на деня ще се изследва. Тоест за пациента е елементарно да отиде в лаборатория да си направи проучването, не е належащо да отива заран на гладно. Всеки  един пациент би трябвало да знае към какво равнище на гликиран хемоглобин се стреми ", изясни проф. Танкова.

Така при младежите той би трябвало да е с по-ниски стойности сред 6% - 6,5%, до момента в който като цяло при хората с диабет под 7%. При по-възрастни хора със съпътстващи сърдечно-съдови болести гликираният  хемоглобин би трябвало да е към 7,5%.

" Всеки пациент би трябвало да знае към каква стойност се стреми, когато прави това проучване. Най-добрият вид е проучването да се прави на три месеца ", посъветва проф. Танкова.

Хората имат опция да го изследват  два пъти в годината със възнаграждение от НЗОК . " В някои случаи това е задоволително, в случай че диабетът върви устойчиво, само че при  утежняване на контрола, е належащо по-често да се изследва ", уточни проф. Танкова. Тя дефинира като неприемлив фактът, че една част от пациентите с  диабет да не знаят какво съставлява проучването за гликиран хемоглобин . " Вината за това те да не знаят е на здравните експерти, които не са ги уведомили за значимостта на този индикатор ", уточни проф. Танкова. / news.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР