У нас се обучават следващите технологични лидери, каза Борислав Петров,

...
У нас се обучават следващите технологични лидери, каза Борислав Петров,
Коментари Харесай

700 топ студенти в битка за 8 места в София

У нас се образоват идващите софтуерни водачи, сподели Борислав Петров, шеф на INSAIT
Ученик от СМГ към този момент способства за развиването на изкуствения разсъдък

Близо 700 международни топ гении в региона на компютърните науки от 47 страни са влезнали в борба за едвам 8 проучвателен места, оповестени от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет “Св. Климент Охридски ”. Това регистрира Борислав Петров, изпълнителен шеф INSAIT и посочи, че структурата следва да настигне по огромни факултета по компютърни науки в Станфордския университет и да наброява 300 индивида.

В института в София се работи по неповторими планове, към които към този момент има инвеститорски интерес от чужбина, които включват самостоятелни коли, езикови модели, разнообразни сфери на изкуствения разсъдък, роботиката.

След като INSAIT, който е основан през 2021 година, афишира стаж за студенти, стартират да валят кандидатури от целия свят. Сред тях са тези на най-хубавия студент на Оксфорд, топ студенти от Торонто, гении от Технологичния университет “Шариф ” в Техеран - едно от най-изявените места за гении, фрагменти от Бъркли, както и от Цюрих, в битката влиза и студентът на годината на СУ в компютърните науки Румен Михов, регистрира Борислав Петров.



“Има разнообразни групи, които работят в разнообразни сфери на тези науки, освен изкуствен интелект, измежду тях са роботика, машинно образование, компютърно зрение. Тези групи притеглят докторанти, като те минават процеса на образование и на работа, който продължава 5 години. Те в действителност стават идващите софтуерни водачи на нашето време, като в този интервал се основават и водещите технологии, които доближават до нас ”, уточни той и даде образец с носителя на премията “Джон Атанасов ” Веселин Райчев, който е минал целия път на развиване. От СМГ, през Факултета по математика и информатика на СУ, по-късно работи в Google, където за пръв път пуска Google мапс логаритмите за обществен превоз. “Той е създател на първата версия, което се знае от малко хора и към този момент имаше име в международен мащаб, когато сподели, че желае да се развива и стартира докторантура с проф. Мартин Вечев, архитекта на INSAIT, в Цюрих ”, описа Петров.

По думите му сега в института са привлечени идокторанти на международно равнище. Това са супер гении от Москва, Киев, Париж, Импириъл колидж - Лондон, капитанът на Националния тим по математика Христо Венев - легендата на българската олимпийски информатика. Така в София към този момент се получавала присъщата за сферата на високите технологии циркулация на гении, сподели още Петров.

Място има и за възпитаници, тъй като развиването стартира от тях, посочи шефът на INSAIT. На тях се предлага проучвателен стаж, като самите тематики не са лимитирани, а се взе участие в действителни разработки. Така ученик от СМГ към този момент способства за развиването на изкуствения разсъдък, като работи върху същински проучвателен план.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР