У нас събития се провеждат на всевъзможни места като бивши

...
У нас събития се провеждат на всевъзможни места като бивши
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Сцените на България

У нас събития се организират на всевъзможни места като някогашни зали за партийни събрания. За мнозина концертният живот се обитава най-вече в клубовете.

Най-голямата сцена на закрито у нас е в действителност спортна зала. Дори теренът на Националния стадион „ Васил Левски “ се трансформира в сцена за най-големите концертни събития в цялата страна.

Но елементарно ли се свързват актьори и аудитория? Имат ли потребност от постройка, с цел да се срещнат между тях?

Тръгваме на път из „ Сцените на България “.

Диана Иванова е ръководител читалището в мездренското село Ослен Криводол. Тя и още две дами от селото се пробват да вдъхнат живот на изоставената учебна постройка. Започват от нулата, само че с възторг.

Снимка: bTV

Преди 7 години Диана и фамилията ѝ се местят от София в Ослен Криводол. За Читалището се грижи като за своя дом. То е и сцена на един от най-изявените самодейци в региона на Ослен Криводол, само че и за целия Северозапад. Той израства без родители, само че с обичания инструмент до себе си.

Снимка: bTV

91-годишният Георги Димитров свири на своята окарина от 12-годишен. Първата му окарина е купена от пазара в Мездра и е била зелена.

Снимка: bTV

Изпълненията в читалището в Ослен Криводол като това на 91-годишния Георги са събитие за него и съселяните му. Сцените са доста повече от място за тяхна изява. Там локалните построяват общественост.

Снимка: bTV

Читалището в Ослен Криводол е една от близо 3300 самодейни подиуми от този вид у нас. Професионалните подиуми в България на закрито са близо 110. 72 от тях са театрални зали, като 38 са под опеката на Министерството на културата, останалите са общински. Немалка част от тях са с необновена база, а други се радват на модерни условия.

Снимка: bTV

Местата за фенове в театри на закрито са близо 29600, което ги прави неконкурентни на огромните спортни зали. Въпреки това оцеляват и притеглят своята аудитория.

Целият филм „ Сцените на България “ гледайте във видеото.

Автор: Станчо Станчев

Оператор: Стоян Митев

Монтаж: Калояна Климентова

Графики: Витали Варадинов

Продуцент: Веселина Петракиева

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР