У нас отборите от футболната Първа лига не обичат да

...
У нас отборите от футболната Първа лига не обичат да
Коментари Харесай

В Първа лига само един отбор твърдо залага на юноши

У нас тимовете от футболната Първа лига не обичат да рискуват с налагането на юноши в тимовете си. И тази наклонност още веднъж бе онагледена в най-новия разбор на Международния център за спортни проучвания (CIES). В него са класифицирани 417 тима от 27 европейски елитни дивизии съгласно % изиграни минути на футболисти, които са упражнявали в съответния клуб най-малко три години сред техния 15-и и 21-ви рожден ден. Разглежданият интервал е от началото на сезон 2022/23 до 16 януари т.г.

Класацията сочи, че несъмнено най-хубава политика в това отношение има  " Септември " (Сф). Клубът е преди всичко по % минути игра, предоставяни на лични юноши от общото игрово време за тима - 43.1%. Втори е " Пирин ", но доста по-назад с 33.3%, а третият - " Черно море " е с 23.2%, следван компактно от " Левски " - 21.5%.

На дъното в подреждането са " ЦСКА 1948 " и " Арда ", които не са дали никакво игрово време на свои млади фрагменти по простата причина, че и не са пускали лични играчи, отговарящи на изискванията (да са упражнявали в клуба най-малко 3 години в юношеска възраст). Малко пред тях е " Лудогорец " (3.5% от общото игрово време за отбора).

" Септември " е мощно напред и във връзка с общия брой негови юноши, влизали в игра през сегашния сезон - 12. Следват " Пирин " и " Черно море " с по 7, пред " Левски " и " ЦСКА-София " - с по 5. По изброените нагоре аргументи на противоположния полюс са " Арда " и " ЦСКА 1948 " (с по 0). " Хебър " пък е разчитал единствено на един собствен млад кадър.

Само по един индикатор " Септември " не е преди всичко в това изследване - по междинна възраст на своите юноши. Лидер е " Ботев " (Враца) - 17.9 година, а столичният клуб е втори - 19.7 година Но повода е, че врачани са употребявали едвам двама свои младоци, до момента в който при " Септември " междинната възраст е леко по-висока, най-много поради по-големия брой фрагменти от школата - 12.

Интересното е, че с най-голяма междинна възраст на юношите е " Пирин " - 7 играчи (средно на 30.5 г.). Това се дължи на политиката на благоевградския клуб в последните години да си връща свои някогашни футболисти-възпитаници на школата. Повечето от тях обаче към този момент са в преклонна възраст за футбола.

 

ОТЛИЧНИЦИТЕ

В общата ранглиста на CIES за % минути на свои фрагменти отпред е словашкият " Жилина " (73.3%), следван директно от киевския " Динамо " (73.1%). Тук " Септември " е на влиятелната девета позиция.

Най-много лични младоци през този сезон - 19, пък е пуснал в игра съветският " Краснодар ". Тук " Септември " още веднъж е на 9-о място, само че го дели с датския " Рандерс ", който също е употребил 12.

По индикатор " Най-ниската възраст за юноши " отпред е румънският " Арджеш " - 15.8 година (възрастта в действителност на единственият употребен кадър от клуба). Тук " Ботев " (Вр) е на четвърто място в Европа. При най-възрастните лични юноши пък " Пирин " е осми, а отпред е румънският " Ботошани " - 35.2 година (пак поради един-единствен собствен играч).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР