У нас няма забрана за износ на зърно, не е

...
У нас няма забрана за износ на зърно, не е
Коментари Харесай

Иван Манев, ПП: Няма забрана за износ на зърно. Трябва да се подсигурим в случай, че загубим реколта 2022

У нас няма възбрана за експорт на зърно, не е имало такава и няма и да има. Проверките на границата са изцяло законни и се организират по отношение на условията.

Това разяснява в " Денят стартира " депутатът Иван Манев от ПГ на " Продължаваме промяната ", който е член на комисиите по земеделие и храни и по енергетика.

Изкупуването на зърно за запълване на държавния запас ще се случи тази седмица на борсата, сподели Манев. Очакваната цена за пшеницата е 570 лв. на звук. Ще се изкупува и фуражна пшеница, царевица и слънчоглед.

По думите му най-голямата заплаха е да загубим годишна продукция 2022 и по тази причина страната би трябвало да постъпи отговорно и да закупи зърно, което да задоволи трапезата до 2023 година

" Ние сме в обстановка на война покрай границата ни и макар упованията на производителите за добра годишна продукция, при един противен процес може и да няма годишна продукция. В тази обстановка това е най-отговорното решение, което страната взима. Ако страната не купи това зърно, бизнеса го продаде, тъй като има огромно търсене и стане нещо с годишна продукция 2022 - какво вършим? " - попита Иван Манев.

Той регистрира, че у нас има задоволително свободно място в складовете за зърно. Планът е закупената продукция да се съхранява в хранилища на производителите, само че да се охранява от страната.

В ефира на " Денят стартира " Манев прикани хората да не се въздействат от слуховете, целящи да предизвикат напрежение и далавера с цените на съществени артикули.

Според него аргументите за появилата се далавера у нас са по-скоро политически, в сравнение с стопански и в тях се корени опит за дискредитиране на държавното управление.

" Да натискаш такива бутони на хората единствено и единствено да вземеш властта за мен не е морално. Ние сме пристигнали тук да работим и да вършим страната по-добро място за живеене, само че сега доста сила изразходваме да се занимаваме с ей такива неща. " - сподели Манев.

По думите му е допустимо държавното управление да вкара обезщетения и за високата цена на газа, само че първо би трябвало да се изчака решението на КЕВР, с цел да се види с какъв брой тъкмо ще се промени цената на синьото гориво.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР