У нас няма точна статистика за броя на болните от

...
У нас няма точна статистика за броя на болните от
Коментари Харесай

Липсва регистър на българите с множествена склероза


У нас няма точна статистика за броя на болните от множествена склероза. Последните публични данни, които са събрани през далечната 1985 година, демонстрират, че 3 500 българи са с тази диагноза. Реално обаче болните с това заболяване са доста повече - съвсем 10 000 души. Това стана ясно по време на среща на тематика „ Психологическата поддръжка и кинезитерапия при хората с множествена склероза “, проведена от Фондация „ Министерски съвет Общество – България “ .

Според невролозите, възрастовата граница за разкриване на множествената склероза (МС) доста пада. Докато нормално хората получават диагнозата

сред 20 и 40-годишна възраст, към този момент има и случаи на младежи със болестта.

Постоянното депресивно положение се среща при 40% от болните, до момента в който 15% от

страдащите имат мрачни мисли и желаят да се самоубият. Ако не получат съответна психическа поддръжка, доста от хората с множествена склероза се изолират от обществото и стигат до съдбовен край. Това разгласи психотерапевтът Грети Иванова, съгласно която освен медикаментозното лекуване, а и поддръжката на околните е доста значима за положението на болния.

Проучване, извършено измежду българите с множествена склероза демонстрира, че тези пациенти имат потребност от психическа поддръжка , посредством която по-лесно да одобряват новината за заболяването и да се лекуват. Такава се дава гратис на болните в страни като Германия и Франция, до момента в който у нас консултациите се заплащат. В тази връзка Фондация „ Министерски съвет Общество – България “ започва план в своя интегративен център. Той е ориентиран към пациентите от София, които желаят да посещават часове за групова терапия . Предвидени са и онлайн сесии за хората, намиращи се отвън столицата. Създадена е и зелена телефонна линия - 0800 40 204, на която пациентите могат да звънят и да се осведомят за всичко, обвързвано с заболяването.

Фондация „ Министерски съвет Общество- България “ към момента не разполага със статут на национално показана организация, което е в ущърб на пациентите. За да получи подобен са нужни най-малко 1 800 подписа и по-детайлна информация на пациенти с множествена склероза и техните близки, сподели Здравка Цветарска, ръководител на фондацията , и подсети, че продължава събирането на подписите. „ Това ще ни помогне да сложим без заобикалки настояванията и да подобрим качеството на живот на хората с Министерски съвет “, безапелационна бе тя.

Свързани публикации.. Проф. Лъчезар Трайков: Увеличава се броят на болните от множествена склероза 0 Как витамин D повлиява риска от множествена склероза? 0 Проблеми със съня и множествена склероза – кое е общото? 0

Водна гимнастика, конна езда, йога извършения, криотерапия, кинезитерапия, са част от нещата, които са доста потребни при хората с множествена склероза. По мотив това, Здравка Цветарска напомни, че с ваучър №3, който се издава от персоналния доктор, всеки пациент с тази диагноза има право на до 10 процедури безвъзмездна физикална терапия и рехабилитация всеки месец.

„ В множеството научни изявления комбинацията от медикаментозна терапия и тип рехабилитация усъвършенства доста по-бързо функционалния статус на пациентите спрямо тези, които залагат единствено на едно от двете. Лечението е сложно , и с изключение на верните лекарства, би трябвало да се изградят верни хранителни привички и подобаващ самостоятелен подготвителен режим”, разяснява от своя страна кинезитерапевтът Инна Иванова . Тя посочи, че кинезитерапията поддържа мускулатурата на болните и най-важното, което те би трябвало да съблюдават, е да не разрешават на организма да се дехидратира и да не се пренатоварват излично . Лягането и ставането в точния момент, както и подобаваща социо-психологическа терапия, са причина за възстановяване положението на пациентите с множествена склероза, счита тя.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР