У нас има клетки, които лансират идеологията на Ислямска държава,

...
У нас има клетки, които лансират идеологията на Ислямска държава,
Коментари Харесай

Експерт: Момчето от Пловдив не е единственото вербувано у нас

У нас има кафези, които стартират идеологията на " Ислямска страна ", твърди журналистът и специалист по сигурност Мажд Алгафари по отношение на следствието за предотвратения атентат в Пловдив при взаимна акция на ГДБОП и ДАНС и задържането на вербуваното онлайн от „ Ислямска страна “ 16-годишно момче.

Специализираният съд е постановил мярка на младежа контрол от детска педагогическа стая. От прокуратурата внесоха митинг на решението на съда и ще желаят налагането на по-строга мярка пред по-горната инстанция.

Според Алгафари е еднообразно евентуално лицето, вербувало младежа, да се намира в чужбина и да са комуникирали на британски, както и да се е бил в България и да са общували на родния ни език.

„ Всичко е допустимо. В България си имаме кафези, които стартират идеологията на ИДИЛ, най-много в Пловдивско “, съобщи експертът.

По негови думи има и други радикализирани у нас жители и е единствено въпрос на време да бъдат открити.

Експертът по сигурност добави още, че не се знае по какъв начин младежът от Пловдив е стигнал до директна връзка с вербовчика. По думите му може в действителност от любознание то да е разкрило всякакви неща в интернет и последователно да е стигнало до връзка с човек, който да го обработва.

Момчето е било грубо манипулирано, добави Стефан Ташев.

" Като приказваме за Ислямска страна, нещата се трансформираха доста през последните години. Тя се придвижи в Европа, придвижиха се клетките, вербуват се хора - такива уязвими. Такива хора вербуват, те му обръщат внимание, тази обработка явно се прави от експерти ", безапелационен беше Ташев пред Bulgaria ON AIR.

Двамата споделиха още, че в този момент момчето би трябвало да понесе цялата суровост на закона, само че също по този начин би трябвало българските проверяващи да схванат от него оптимално доста информация за клетките на ИДИЛ у нас.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР