У нас има 60 лаборатории, те правят по 120 теста

...
У нас има 60 лаборатории, те правят по 120 теста
Коментари Харесай

Проф. Гайдарски: Специално в този вирус се намесиха и други сили

У нас има 60 лаборатории, те вършат по 120 теста дневно, по какъв начин тогава се афишират по 11 000 теста на ден?Видео: btv

„ През 2006 година, по отношение на птичия грип, е бил основан пандемичен проект с ясно написани стъпки на деяние и министерствата, които би трябвало да бъдат ангажирани при епидемиологичен гърмеж. Сега обаче този проект не се ползва. “

 У нас има 60 лаборатории, те вършат по 120 теста дневно, по какъв начин тогава се афишират по 11 000 теста на ден?

Това сподели в ефира на „ Тази заран “ по bTV бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

На въпрос не е ли бил друг вирусът тогава, Гайдарски отговори: „ Вирусът си е вирус. Борбата с тях се организира по един и същи метод. Птичият грип не беше по-малко рисков тогава, в сравнение с сегашният. Специално в този вирус се намесиха и други сили – тук има към този момент политически, стопански и финансови искания и услуги, които виждате какво става “.

Гайдарски цитира данни, казани му от началник на една от огромните лаборатории у нас, че дневно в една лаборатория се вършат най-много по 120 PCR теста, а в страната лабораториите са общо 60.

„ Как тогава дневно се афишират по 11 хиляди теста? “, попита той.

По отношение на мерките против ковид някогашният здравен министър разяснява, че сега царува безпорядък.

„ Един път ги разпускаме, след това затягаме… Дистанционно обучение на студентите – не се прави разлика сред студенти и студенти. Нали разбирате, че студенти по стопанска система и финанси умерено могат да бъдат обучаване отдалечено. Но я ми кажете, по какъв начин се образоват отдалечено студентите по медицина? “, коментира Гайдарски.

По думите му критичността на обстановката идва от обстоятелството, че в страната няма готови задоволително експерти в региона на вирусологията, а огромна част от лекарите и сестрите са изплашени и не желаят да работят в Коронавирус отделенията.

Гайдарски отхвърли изказванията, че българите са недисциплинирани във връзка с защитните средства, като сподели, че по улиците вижда хора с маски. По отношение на самите маски добави, че те защищават, като най-хубави са хирургическите маски, които обаче наложително би трябвало да се сменят постоянно.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР