У нас хората над 40 години, всички до един са

...
У нас хората над 40 години, всички до един са
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Маймунската шарка се предава чрез интимен контакт между мъже

У нас хората над 40 години, всички до един са имунизирани и до момента не са докладвани случаи за човек с маймунска шарка от последния гърмеж, който да е над 40 години. Това разгласи съветникът в Столичната община по здравните въпроси и някогашен шеф на НЦЗП проф. Тодор Кантарджиев.

Маймунската шарка се предава посредством съкровен контакт и също по този начин посредством прилагане на общи облекла, общи хавлии и общо постелъчно долни дрехи. Това би трябвало да се заобикаля. Засега рискът за нашата страна, за българите е доста невисок, успокои Кантарджиев.

" Какво би трябвало да се знае? Първо, Господ отново е с човечеството - че потегля тази маймунска шарка, която е лека, съвсем няма умряли, към 1% при усложнени случаи може да има неприятна прогноза. Докато тази, която е в Централна Африка - там до 10% може да е смъртността. Значи още веднъж природата е с хората, единствено че хората да си опичат акъла и да не вършат нелепости ", предизвести Кантарджиев.

" Хората, които пътуват, тъй като още веднъж потеглиха да пътуват, хубава сметка да си вършат с кого ще контактуват, тъй като се разбра, че тази зараза се хваща с доста непосредствен контакт. Една забележителна част от хората, които демонстрираха в европейските страни контакта, това са мъже, които вършат секс с мъже. И трето, би трябвало да се знае какви са признаците на това заболяване, с цел да се знае какви ограничения да се вземат. Мерките са карантинните ограничения - 21 дни карантина ", добави той, представен от " Фокус ".

" Случаят на маймунска шарка в Гърция още не е потвърден ", уточни Кантарджиев. Той прикани да не се всява ненужно напрежение.

Симптомите се демонстрират нормално на 7-я ден от контакта, от 7-я до 14-я ден и доста рядко до 21-я ден.

" Първите признаци са висока температура и инфектиране на гърлото - енантем, гърлото става кървавочервено. След което се демонстрират признаци на систематична вирусна зараза - болки по мускулите, болки в кръста, главоболие и тежка адинамия, в смисъл, човек не е дееспособен. След което се появяват признаците на обрива. След рухването на коричките към този момент човек се смята за здрав, което нормално е на 2 или 3 седмици от началото на инфекцията ", посочи той.

" Звучи стряскащо, само че въпреки всичко е от подварианта на маймунската шарка, който доста леко минава ", успокои професорът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР