У чениците в 13-те области на България, които вече разполагат

...
У чениците в 13-те области на България, които вече разполагат
Коментари Харесай

Част от малките ученици се връщат в клас след тестване за COVID-19

У чениците в 13-те области на България, които към този момент разполагат с проби и чиито родители са съгласни децата да бъдат тествани два пъти в седмицата, могат да се върнат в клас от през днешния ден, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката /МОН/, представен от Българска телеграфна агенция.

Родителите на 57,03 % от учениците от първи до четвърти клас

в общините с обща заболяемост над 250 на 100 000 души в цялата страна са дали единодушие децата им да се върнат в учебно заведение, като бъдат изследвани с щадящи проби за COVID-19 два пъти в седмицата. В останалите общини началните класове и сега учат присъствено. Паралелките, в които повече от половината възпитаници ще влязат в клас при новите условия, са 62,76 % в цялата страна. Останалите ще продължат да се образоват в електронна среда.

В 19 области и единодушието от родители, и броят на паралелките в начален стадий, които ще учат присъствено, е над 50 %. Повече от половината паралелки се връщат в учебно заведение в 21 области.

Желанието за възобновяване на присъственото образование

при постоянно тестване на учениците е изключително мощно в София-град. В столицата единодушие са дали родителите на 68,44 % от дребните възпитаници. Присъствени занятия могат да стартират за 77,94 % от паралелките.

На второ място е област Добрич .

От през днешния ден там могат да отидат на учебно заведение 66,6 % от децата от първи до четвърти клас в 70,18 % от паралелките.

На "опашката " са учебните заведения в област Монтана .

Там едвам 36,4 на 100 от родителите са съгласни дребните възпитаници да бъдат тествани, с цел да се върнат в клас. Могат да стартират присъствени занятия в 33,95 % от паралелките в начален стадий.

Предпоследна в листата е област Видин ,

надлежно с 38,63 % подадени заявления за единодушие и с 34,65 % от паралелките с подготвеност за присъствено образование.

Учениците в 15 области на страната ще продължат да се образоват онлайн ,

до момента в който дойдат поръчаните от Министерството на здравеопазването /МЗ/ още 200 000 щадящи теста за COVID-19. Към този миг тези проби не са налични в базата на Българския червен кръст в село Лозен и няма информация по кое време ще бъдат доставени. През предходната седмица Министерство на здравеопазването избра два типа антигенни проби за възпитаници с проба от слюнка и подписа контракти с двама дистрибутори за общо 400 000 броя. Единият снабдител извърши уговорката си за 200 000 теста, които незабавно бяха разпределени в 13 области, в това число в София-град, осведомиха през вчерашния ден от МОН.

Очаква се доставката на останалата половина от поръчаното количество проби за областите :

Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област.

Родителите и учителите ще бъдат известени незабавно, щом тестванията дойдат и ще имат най-малко два дни авансово, с цел да се приготвят за възобновяване на присъственото образование за децата от първи до четвърти клас.

По тематиката


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР