У чениците, преболедували COVID-19 и тези, които са с поставена

...
У чениците, преболедували COVID-19 и тези, които са с поставена
Коментари Харесай

Николай Денков: Преболедувалите и ваксинираните ученици няма да се тестват, за да влязат в клас

У чениците, преболедували COVID-19 и тези, които са с сложена ваксина, няма да се тестват на входа на учебните заведения при възобновяване на присъственото образование.

Това съобщи по министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, който от понеделник към този момент е учен на Българската академия на науките.

Той добави, че към 4% от огромните възпитаници към този момент са ваксинирани против ковид.

"Досега съпротивата против тестването на децата постоянно е била 100% и трябваше да се съобразяваме с нея, а сега изборът е учениците да са в учебно заведение и да се тестват или да са у дома. Ще дадем този избор на родителите и дано го създадат. В началото на годината, в случай че бяхме споделили, че би трябвало да се наложат тези проби, щеше да има гражданска война, протест, и нямаше да имаме задоволително причини да кажем, че това е неотложно. Сега заболеваемостта е такава, че не можем да пуснем децата в учебно заведение без тези проби, тъй като те ще се разболеят и следствията може да бъдат доста тежки ", добави министърът.

"В понеделник беше подписано постановлението на Министерския съвет, средствата за тестванията са обезпечени и още през днешния ден ще напишем писмото - тъкмо какъв брой теста от кой тип ще поръчаме. Два са главните вида проби за учениците и те се употребяват към този момент в две столични учебни заведения - в 51-во и 119-то, като те се разграничават значително ", сподели министър Денков.

Той означи, че има полемика - дали да вземем единствено от единия тест или от двата типа.

"Днес сигурно ще поръчаме единия от видовете проби, а със обществените сътрудници в образованието ще обсъдим дали да поръчаме и от втория тип тест. Ако родителите схванат, че това е верният метод, ще има още поръчки на проби и за учениците от пети до седми клас. Такива проби се употребяват в Германия, в Австрия и в доста други страни ", означи просветителният министър.

Той изясни, че учениците ще се тестват два пъти седмично - в понеделник и в четвъртък,

в първия час, като с това ще се занимават учителите. При единия от тестванията ще би трябвало още един или двама индивида да им оказват помощ, тъй като един преподавател няма да може да се оправи. При теста, който е от вида на четка за зъби, учителят може да се оправи и без да му е нужна помощ.

"Децата, които са преболедували, със съответния документ, и децата, които са имунизирани - към този момент това са над 4% от учениците, те няма да бъдат тествани и ще влизат с документа, че са преболедували и имат отбрана ", заяви министър Денков. Той сподели, че "имаме 17 деца, умряли от COVID-19, имаме и над 150 деца, които сега са в болница, и не можем да позволим "взрив " в учебните заведения на заболели деца, тъй като това ще има доста тежки последици ".

"За по-големите възпитаници също ще се употребяват тези проби, които са за учениците от първи до четвърти клас ", заяви министър Денков. Той съобщи, че упоритостта на Министерството на образованието и науката е през идната седмица в клас да се върнат учениците от първи до четвърти клас, а по-късно би трябвало да се завърнат и учениците от пети до седми клас, в случай че "всичко е наред ".

"През последната седмица има ускорение на процеса на имунизиране на учителите. Той беше със относително положително движение до 15 септември, по-късно обаче на практика "замря ", а в този момент има ускоряване на този развой ", разяснява просветителният министър.

Проф. Николай Денков съобщи, че ще желае явен проект от ректорите за това по какъв начин ще бъдат отворени за присъствено образование университетите със зелените документи.

"Въпреки всеобщото тестване, наложителното носене на маска в учебно заведение остава до момента в който не спадне заболеваемостта ", съобщи още министър Николай Денков.

Днес служебният министър на образованието и науката ще организира среща с ректори на университети, на която ще ги призове да отворят за присъствено образование висшите учебни заведения, само че против представянето на зелен документ.



По тематиката


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР