Тютюнът е смъртоносен във всяка форма и застрашава здравето на

...
Тютюнът е смъртоносен във всяка форма и застрашава здравето на
Коментари Харесай

В София, Благоевград и Враца пушачите могат да проверят белите си дробове

Тютюнът е гибелен във всяка форма и заплашва здравето на белите дробове на всеки, изложен на него . Тютюнът убива един човек на всеки четири секунди. Това съобщи доктор Скендер Сила - началник на Световната здравна организация за България във връзка 31 май- Световния ден без тютюнопушене.

По мотив Световния ден без тютюнопушене в София, Благоевград и Враца пушачите ще могат да изследват положението на белите си дробове като акцентът е върху пушенето на бездимни цигари. Досега няма проучване този тип пушене какъв брой е безвредно за хората.

Новите тютюневи произведения съдържат химични субстанции, които са сходни на съдържащите се в обичайните тютюневи произведения и са тъкмо толкоз нездравословни за здравето. Болестите, породени от тютюна прибързано убиват 17 000 души в България . В същото време повече от 2 млн. възрастни в България не престават да пушат всеки ден , съобщи доктор Сила.

Според ръководителя на Сдружение " България без пушек " доктор Маша Гавраилова България изостава спрямо останалите страни от Европейски Съюз във връзка с рестрикциите, които лимитират тютюнопушенето. За разлика от Европа, в България към момента всеобщо виждаме реклами на цигари, които пропагандират търговията с тютюневи произведения .

Българското Министерство на здравеопазването не прави задоволително, съобщи доктор Гаврилова. Например - това, което става със възбраната за тютюнопушенето - възбраната за рекламата на тютюневите произведения, външната реклама, рекламата на местата за продажба. По думите й контролът е занижен и неефикасен, не се извършват интернационалните документи, съгласно които би трябвало да се предотврати намесата на тютюневата промишленост, когато се вземат решение въпросите на публичното здраве .

Протоколът за противозаконната търговия още не сме го утвърдили, акцизите на тютюневите произведения са ни на минимума, а по кое време ще стигнем максимума - не се знае . Няма задоволително места, където хората да потърсят и да получат грижа, с цел да се откажат от пушенето, не работим с младежите, изреди доктор Гавраилова.

Толкова доста има да се прави, че за жалост този ден е единствено един, който да го споменем. Много сме зле, за жалост - доста сме зле. На книга имаме въведена възбрана, само че тя доста постоянно се нарушава. Не е ефикасен контролът - това е най-важното, което би трябвало да бъде направено.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР