Тюлени в Черно море има и сега? Често това твърдение

...
Тюлени в Черно море има и сега? Често това твърдение
Коментари Харесай

Голяма мистерия в Черно море остава неразгадана

Тюлени в Черно море има и в този момент? Често това изказване може да се чуе сред туристи. Разбира се, най-подходящото място да се популяризира този мит е село Тюленово, само че освен. Но би трябвало да признаем, че от дълго време сладките морски бозайници не са срещани.

Все отново тюлени в действителност са обитавали водите край красивия бряг на Тюленово.

В началото на 30-те години румънската кралица Мария получава като подарък двойка тюлени, които се пробва да отглежда в заградено пространство в морето край двореца в Балчик. Но бързо схваща, че тези морски жители желаят шир и независимост и ги пуска в морето.

Тюлените бързо намират леговище край скалистия бряг на Тюленово и в неговите подводни пещери, най–дългата от които е 107 метра, с голям брой разклонения. Ето за какво през 1942 година селото бива преименувано от Калъч кьой (от турски „ село на сърпа ”) на настоящето си име, прецизира glasnews.bg.

В следствие тюлените изчезват (главно, поради човешка намеса), само че името на все по-популярното село остава.

Има изказване, че през 1978 година водолази намират останките на последния тюлен, обитавал черноморските води. Той бил от типа духовник.

Тюленово е място съвсем недокоснато от цивилизацията, красиво и неопитомено. Чудесно е за лов на риба и рисковите спортове като скално катерене и подводно гмуркане.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР