Тялото на човек, който спи, е в покой, но понякога

...
Тялото на човек, който спи, е в покой, но понякога
Коментари Харесай

Очите наблюдават по време на сън

Тялото на човек, който спи, е неподвижен, само че от време на време очите се движат пламенно. Това забързано придвижване на очите се свързва с най-оживените и действителни сънища. Но „ виждат “ ли очите нещо през това време?

Това е въпрос, който психолозите си задават от над 60 години. „ Идеята е, че следим (сканираме) мислена сцена на събития “, споделя Ювал Нир (Yuval Nir) от Телавивския университет. „ Идеята е разумна, само че е извънредно мъчно се намерят доказателства, които да я потвърдят. “

Повечето от хората, които изпитват БДО (бързо придвижване на очите) по време на сън, не правят други придвижвания. Това затруднява в допълнение опитите. Някои откриватели считат, че придвижването не очите не може да бъде свързвано с наблюдение на нещо, тъй като очите на неродените и слепите също се движат.

Нир и сътрудниците му следили хора, заболели от епилепсия. Те имали вградени електроди – основно в междинния темпорален лоб, който дава отговор най-много на изображенията. Това разрешило на учените да изследват по 40 неврона от всеки участник. Станало ясно, че по време на сън интензивността на мозъка е в пик тъкмо една четвърт от секундата след поместването на окото – тъкмо както когато доброволците следили обещано изображение в будно положение.

„ Доста е евентуално да гледат нещо в съня си “, прибавя Нир.

„ Това е извънредно забавно. Движението на очите е нещо като образна обработка по време на сън “, споделя Майкъл Чисш (Michael Czisch) от Института по психиатрия към обществото „ Макс Планк “ в Германия. Той счита, че образните подиуми са непряк резултат от преповтарянето на мемоари по време на сън.

Изследователите не събудили участниците в опита и по тази причина не съумели да схванат какво са сънували. „ Но сме сигурни, че мозъкът прескача през разнообразни образни подиуми. Всеки път, когато си поместите очите, мозъкът регистрира ново изображение “, приключва Нир.

Изследването е оповестено в Nature Communications.

New Scientist

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР