Тя започва кариерата си като балерина. Пътят ѝ обаче я

...
Тя започва кариерата си като балерина. Пътят ѝ обаче я
Коментари Харесай

Родена актриса. Джералдин Чаплин и киното, което я доведе в София

Тя стартира кариерата си като балерина. Пътят ѝ обаче я води към снимачната площадка. Джералдин Чаплин идва в България като специфичен посетител на “София филм фест ”. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

Актрисата Джералдин Чаплин идва в България в четвъртък. Тя един от специфичните посетители на „ София филм фест “ и ще показа кино лентата „ Лука “ , в който играе ролята на военачалник.

Филмът на Джесика Удуърт (копродукция на Белгия, Италия, Нидерландия, България, Армения) е въодушевен от романа „ Татарската пустиня “ на Дино Будзати , а една от основните функции в него извършва българският артист Валентин Ганев .

Джералдин Чаплин е първородна щерка на великия Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и внучка на нобеловия лауреат, драматурга Юджийн О’Нийл . Родена е в Съединените щати през 1944 година. Когато е на 8 години, фамилията ѝ се мести в Швейцария и тя прекарва огромна част от детството си в швейцарски интернат.

Първоначалната ѝ упоритост е балетът. Учи в Кралската балетна академия в Лондон и танцува професионално в продължение на една година в Париж. Филмовият си дебют прави във кино лентата на татко си “Светлините на рампата " (1952), където има епизодична роля на танцьорка. Играе дребна роля и в последния филм на Чарли Чаплин „ Графиня от Хонконг ” (1964).

Доката е балерина в Париж, попада на режисьора Дейвид Лийн , който я кани да взе участие в „ Доктор Живаго “ (1965). Там изиграва първата си огромна роля - брачната половинка на Омар Шариф , Тоня, която дава началото на филмовата ѝ кариера, както и номинация за " Златен глобус " (после има още две).

Голяма част от кино лентата е сниман в Испания и точно там Джералдин стартира сантименталната си връзка с режисьора Карлос Саура , която прелива в 12-годишен брак. Снима се в няколко кино лентата на Саура, измежду които „ Ментовка с лед “ (1967), „ Ана и вълците “ (1973), „ Елиса, живот мой “ (1977). Световна популярност обаче ѝ донася „ Да отгледаш гарвани “ (1976).

Впоследствие Джералдин Чаплин работи с някои от най-хубавите европейски и американски режисьори.

" Джералдин е родена актриса. Носи духа на великия си татко ", споделя режисьорът Мартин Скорсезе, в чийто филм " Невинни години " (1993) тя взе участие.

В допълнение към натоварената си кино кариера Чаплин също се появява на сцената и в телевизионни минисериали като „ Пътешествията на Гъливер “ (1996) и „ Одисеята “ (1997).

Днес 78-годишната актриса е в София, с цел да показа последния си филм " Лука ". Тя си спомня, че през 60-те години е работила с българския режисьор Петър Увалиев, а през 2011 - с артиста и режисьор Валери Йорданов.

" Обичам кино лентата му „ Кецове ", споделя тя в изявление за Българска телеграфна агенция.

Тя си спомня, че на кинофестивал в Москва през 2011 година, в чието интернационално жури тя е взела участие, филмът не е съумял да получи премия. В съветската столица " Кецове " въпреки всичко получи специфична грамота от журито на фестивала.

" Много искахме да го разпознаваем, само че уредниците не позволиха да дадем още една премия - за жалост те са единствено пет ", споделя тя.

Но на закриването на фестивала тя направи красноречива проява, като се появи на сцената с публична черна рокля и кецове - в символ на митинг против невъзможността филмът на Валери Йорданов и Иван Вадимиров да получи премия.

" Цялото жури обожава този филм, той е невероятен и удивителен. Вижте, даже аз съм с кецове - нося ги, тъй като одобрявам вашия филм. Нима мислите, че нормално поставям кецове под тази прелестна вечерна рокля ", сподели актрисата пред пред кореспондента на БНР в Москва Васил Михайлов.

Джералдин Чаплин тогава даде обещание да пристигна за премиерата на " Кецове " през 2011 година в България, само че беше възпрепятствана от фотоси в Рим. Сега, до момента в който е в София, тя ще получи Наградата на София на Столичната община.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР