Тя вече си била купила въжето, с което смятала да

...
Тя вече си била купила въжето, с което смятала да
Коментари Харесай

В Япония: все повече самоубийства на млади жени

Тя към този момент си била купила въжето, с което считала да се обеси. Но преди да предприеме последната крачка и да постави завършек на живота си, младата жена въпреки всичко решила да потърси помощ. " Тя в действителност е била единствено на крачка от самоубийството. А е млада жена, която на всичкото от горната страна има и дете, което отглежда сама ", споделя Коки Озора, който преди една година е основал консултативния онлайн-център " Място за теб ". Студентът от Токио акцентира, че въпросната жена била обезверена, в това число тъй като била изгубила работата си. " Тогава започнахме интензивно да си пишем и в един миг тя сподели: " Вече имам чувството, че желая да остана жива " ", споделя младият японец.

Това е същински триумф за 22-годишния студент от Токио, който дружно с още 900 души доброволци, се пробва да помогне на тези, които са потънали в надълбоко обезсърчение. Около 80 % от нуждаещите се от помощ са дами. Средната им възраст е 26 години. " В сериозни обстановки нашите съветници се пробват с целенасочени въпроси да открият къде се намира сега лицето, с цел да можем да уведомим полицията: да вземем за пример от коя гара се обажда, какво вижда в този миг и така нататък ", споделя Озора.

Депресия, беднотия, самотност

Първоначално се обаждали най-много жертви на домашно принуждение, мобинг или хора, които се чувствали самотни. Постепенно обаче от ден на ден дами почнали да приказват за самоубийство. " Причините за това са разнообразни. През пролетта бяхме в изключително състояние и хората бяха затворени у дома. Заради пандемията мнозина изгубиха работата си, техните грижи и стресът се усилиха и те са решили, че самоубийството е единственият вероятен излаз в тази обстановка ", показва основателят на " Място за теб ".

През 2020 година близо 7000 японки са протегнали ръка на живота си, което съставлява растеж с 14,5% спрямо 2019 година. По данни на Икономическия проучвателен център " Номура ", през месец декември 2020 в Япония общо 900 000 дами, които са били назначени на повърхностен работен ден, са останали на процедура без работа - на доста работното им време е било кратко на половина, а други е трябвало да останат изцяло у дома, само че не са получили никакви обезщетения.

Младите дами са под огромен напън

Освен това в страната зачестяват и депресиите, споделя Мичико Уеда от университета Васеда. Особено дамите са подложени в сегашната обстановка на голям обществен напън, защото японското общество е доста строго в това отношение, споделя изследователката, която от години се занимава с феномена самоубийства. Общият брой на самоубийствата в Япония за 2020 година е 21 000 - с 4% повече, в сравнение с миналата година. Най-много самоубийства са регистрирани през лятото - малко след анулацията на първия локдаун в Япония, а по-късно още веднъж през есента. През октомври броят на самоубийствата на млади дами се е нараснал със 70 % единствено за един месец.

Според Мичико Уеда, в случай че самоубийство на някоя известна персона се трансформира в тематика, да вземем за пример в Туитър, това може да повлече след себе си и доста подражатели. " Ако обаче класическите медии приказват по тематиката, тогава съвсем никой не се интересува от нея и това не води до растеж на самоубийствата ", споделя тя. А това, че Коки Озора желае да оказва помощ на хората, изпаднали в невъзможност, не е по никакъв начин инцидентно: самият той преди време е желал да се самоубие, само че е имал шанс. Един негов учиител тогава му оказал помощ да се отърве от мрачните мисли.

Автор: Катрин Ердман (ндр)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР