Тя става известна с дневника си, писан докато се крие

...
Тя става известна с дневника си, писан докато се крие
Коментари Харесай

Ане Франк - момичето, което завинаги ще си остане на 15 години


Тя става известна с дневника си, писан до момента в който се крие в Амстердам от нацистите. Но Ане Франк има една огромна фантазия - да бъде писателка. С новото издание на нейния дневник, романа " Скъпа Кити ", тази нейна фантазия се сбъдва.

Ако беше имала повече шанс и не я беше застигнало злото, сторено от хората, тя можеше да доживее този ден: на 12 юни 2019 година Ане Франк щеше да навърши 90 години. В началото на август 1944 година SS я открива в тайник на къща в Амстердам, където две години се укрива дружно с други евреи. Все още е противоречиво дали те са били предадени или случилото се е малшанс. Но когато са открити, те са арестувани и. По-късно Ане и сестра ѝ Марго са трансферирани от тиф, безсилие и апетит.
Редакцията предлага
През март 2020 година се навършват 75 години от гибелта на Ане Франк. Точната дата не е известна - има единствено удостоверение от окупационните сили, че концлагеристката Франк е умряла сред 1 и 31 март 1945 година.

Дневникът на Ане Франк

Ако умреш млад, оставаш вечно млад. Такъв е казусът и с Ане Франк - тя вечно ще остане 15-годишното момиче, което намира по едно и също време собствен другар и събеседник. И което има едно огромно предпочитание: да бъде писателка. „ След войната желая наложително да обявявам книга със заглавието „ Задната къща " “, написа Ане на 11 май 1944 година в своя дневник. След няма и три месеца по-късно тя е депортирана дружно с още седем други евреи.

Дневникът ѝ като по знамение е непокътнат и се трансформира в една от най-четените книги по целия свят. Ото Франк, бащата на Ане и единственият оживял от концлагера от фамилията, извършва волята на щерка си и редактира както дневника, по този начин и многото листове, мемоари на гърба на сметки и спестовни книжки. Две години след края на войната, на 25 юни 1947 година, излиза „ Задната къща “. Първото издание от 1 500 книги е изчерпано мигновено.

Световен бестселър

Пълното издание на книгата излиза през 1986 година на нидерландски, а две години по-късно и на немски. То е оповестено без съкращенията, направени от бащата на Ане Франк – отрязъците, в които става въпрос за майката на Ане и за. Книгата се трансформира в международна класика, разпознаваема по целия свят, и неизменима част от образователната стратегия в Германия.

Оригинални страници от дневника на Ане Франк

Записките на Ане Франк за живота в „ Задната къща “ още веднъж оглавяват класациите за най-продавани книги, макар че са минали 20 години, откакто последните пет, непознати за публиката, страници са открити и добавени към книгата. Какво е новото в този момент?

“Скъпа Кити ”

През март 1944 година от ефира на незаконната стратегия на БиБиСи " Radio Oranje " тогавашният министър на образованието Герит Болкестейн приканва популацията в окупираната си татковина да съхранява писмата и дневниците си. “Представи си, какъв брой ще е забавно, в случай че мога да издам разказ за задната къща ”, обръща се Ане към въображаемата си другарка Кити в своя дневник.

И от този момент не стопира да написа. До злощастния 4 август 1944 година, когато е открита, тя е написала 215 страници като основа за неин предстоящ разказ. Написаното не е просто дубликат от дневника, а самокритично модифицирани текстове на нейните наблюдения и мисли под формата на писма. През 2019 година за първи път текстът излиза като разказ и с чисто нов превод. Така се отдава респект на литературния гений на Ане Франк.

Една сбъдната фантазия

Романът " Скъпа Кити " излиза през 2019 година

Записките обгръщат 779 дни, 753 от които тя се крие в “задната къща ”. Романът се споделя “Скъпа Кити ” и обгръща интервала от 12 юни 1942 до 29 март 1944 година. В съпоставяне с предходното издание на дневника ѝ, този текст илюстрира литературната подготвеност на Ане Франк. В послеписа към изданието американската литераторка Лаурийн Нусбаум написа: “Тя е пропуснала елементи от дневника, преработила е други, добавила е нови описания, прозрения и свързващи текстове и по този начин е основала един доста забавен и елементарно четим текст ”.

“Ще напиша ли в миналото нещо огромно, ще стана ли в миналото журналистка или писателка? Надявам се, доста се надявам ”, написа Ане Франк. Новото издание сбъдва тази нейна фантазия - да бъде една същинска млада писателка.

Вижте и нашата снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР