Тя подчертава, че ако при онкологично болен пациент не е

...
Тя подчертава, че ако при онкологично болен пациент не е
Коментари Харесай

Омбудсманът сезира Гешев, Меджидиев и НЗОК за нарушения при лечението на онкоболни

Тя акцентира, че в случай че при онкологично болен пациент не е приложено животоспасяващото лекарство или лекуването му бъде прекратено и не е завършено съгласно лекарското наставление, съществува действителен риск това да има съдбовен край за него.

Повод за настояването да бъдат осъществени инспекции от способените органи от страна на публичния бранител е журналистическо следствие на

Валя Ахчиева, в което се твърди за порочна скица за неприлагане на онкоболни хора на скъпоструващи медикаменти, заплащани от НЗОК, и неналичието на ефикасен надзор.

" Възможността използването на пациент на скъпоструващ лекарствен артикул, и заплащането му от Националната здравноосигурителна каса да бъде регистрирано повече от веднъж в Системата за верификация на медикаментите, без това да бъде проследено и да последва реакция от контролните органи, основава действителни предпоставки лекарствени артикули на процедура да не бъдат приложени, с което не просто жестоко се нарушават права на жителите като пациенти и здравноосигурени лица, а и е допустимо да се стигне до телесно увреждане или гибел ", написа омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание на сериозността на изнесените изказвания, защото за тази група заболели е решаващо ефикасното и навременно лекуване. Омбудсманът изрича подозрения, че не става въпрос за индивидуален случай, а е допустимо схемата да се ползва и за други скъпи медикаменти.

Пред здравния министър и краткотрайно изпълняващия длъжността шеф на Здравната каса проф. Ковачева показва, че по този начин се накърняват и ползите на НЗОК, и правата на здравноосигурените лица, вследствие изразходването на средства от бюджета на Касата, закупила действия, които действително не са осъществени.

" Смятам, че като финансов орган, чиято съществена задача е да реализира и управлява наложителното здравно обезпечаване в България, в частта му по ръководството на събраните средства и заплащането на употребяваните здравни действия и медикаменти в интерес на здравноосигурените лица, НЗОК следва да разполага и да упражнява ефикасен механизъм за реализиране на надзор на изпълнителите - договорни сътрудници, включително по отношение на действителното използване на заплатените от нея скъпоструващи лекарствени артикули ", написа още омбудсманът до здравните управляващи.

Тя упорства при констатиране на пропуски и нарушавания да бъдат подхванати плануваните в нормативната уредба ограничения, а при нужда и сезиране на други органи.

" Очаквам също в къс период да бъдат разисквани и подхванати дейности, с които да се обезпечи дейно следене и надзор върху използването на лекарствени артикули, включително за налагане на ефикасни, пропорционални и възпиращи наказания за нарушителите ", упорства омбудсманът.

" Смятам, че е неотложно да бъде обезпечено наложителното въвеждане на серийните номера на лекарствените артикули във верификационната система, до която НЗОК да има достъп и да упражнява навременен и ефикасен надзор, с което да отпадне опцията да заплаща за действия, които на процедура не са осъществени и в това време, което е най-важното - да бъдат предпазени правата на пациентите и достъпа им до лекуване ", акцентира още в писмото си до Министерство на здравеопазването и НЗОК Диана Ковачева.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР