Тя играе предимно в романтични комедии. Но не само. Ролите

...
Тя играе предимно в романтични комедии. Но не само. Ролите
Коментари Харесай

Опитвам се да имам значение. Рийз Уидърспун и нейната битка за силни женски образи в киното

Тя играе най-вече в сантиментални комедии. Но освен. Ролите ѝ са на чаровни и положителни дами, уверени в сполучливото си бъдеще. Но освен. В петък актрисата и продуцентка Рийз Уидърспун навършва 48 години. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

За нея е доста значимо да разсмива хората с филмите си и да прави деня им по-светъл. Това обаче не я стопира да се захваща и с по-сериозни функции и продукции.

В каквато и роля да я видите, едно е несъмнено - Рийз Уидърспун е водена от задачата си да овласти дамите в киното и в живота.

Уидърспун е родена на 22 март 1976 година в американския щат Луизиана . Майка ѝ Бети има докторска степен в региона на педиатрията, а татко ѝ Джон е хирург от военновъздушните сили на Съединени американски щати .

Рийз демонстрира интерес към шоубизнеса още като дете. Тогава тя работи като модел и се снима в реклами. През 1991 година дебютира на огромния екран с присъединяване си във кино лентата „ Човекът на луната “ .

Уидърспун краткотрайно прекъсва актьорската си кариера, с цел да учи британска литература в Станфордския университет през 1994 и 1995 година Спира следването си, тъй като незабавно получава оферти за нови функции в киното и малкия екран.

През 1999 година Уидърспун изиграва една от основните функции във кино лентата „ Секс игри “ (Cruel Intentions) по класическия разказ от XVIII век „ Опасни връзки “. В него Рийз работи с артиста Райън Филип , за който се омъжва през същата година.

Отново през 1999 година Уидърспун взе участие в комедията „ Избори “ на Александър Пейн . За ролята си на Трейси Флик - амбициозна гимназистка, която се кандидатира за президент на класа, Рийз печели позитивни мнения от критиците.

Успехите ѝ не престават и през 2000 година , когато Уидърспун изиграва приятелката на сериен палач във кино лентата „ Американски психар “ дружно с Крисчън Бейл . Включва се и в известния сериал „ Приятели “ като сестрата на Рейчъл (героинята на Дженифър Анистън ).

Истинският ѝ пробив на огромния екран обаче идва през 2001 година Тогава Уидърспун изиграва основната роля в сантименталната комедия „ Професия русокоска “ (Legally Blonde). Героинята ѝ Ел Уудс на пръв взор е капризно момиче от богато семейство. Приятелят на Ел прекъсва връзката си с нея, преди да замине да учи право в Харвард, тъй като счита, че тя не е задоволително сериозна.

Ел взема решение да се опита да си го върне, като на собствен ред отиде в Харвард. По пътя тя преодолява редица стандарти по отношение на дамите и русокоските и съумява да преоткрие себе си, като става сполучлива адвокатка.

„ Разочарова ме какъв брой доста млади дами се отхвърлят от своята мощ и от своето себеусещане “, споделя Уидърспун в изявление за списанието „ Мари Клер “ през 2005 година В него актрисата подлага на критика „ издигането в културни икони на дами, които споделят: „ Аз съм глупава, не е ли сладко? “.
 Рийз Уидърспун на американската премиера на „ Професия русокоска “ през 2001 година
„ Не считам, че тези дами са глупави. Мисля, че те продават персона, която е доста привлекателна за пазара. Но желая да им кажа: „ Баба ми и майка ми не са се борили за права, с цел да може вие да започнете да казвате на дамите, че е занимателно да бъдат глупави “, споделя още Уидърспун.

За нея е значимо във филмите да има повече женски персонажи, на които младите девойки да се възхищават.

През 2005 година тя взе участие в „ Да преминеш границата “ (Walk the Line) - биографичен филм, отдаден на кънтри артиста Джони Кеш (изигран от Хоакин Финикс ). Уидърспун играе Джун Картър, певица и втора брачна половинка на Кеш.
 Рийз Уидърспун печели „ Оскар “ за най-хубава женска роля през 2006 година
За ролята си във кино лентата Рийз Уидърспун се научава да пее и свири. Тази отдаденост ѝ печели първата и единствена до този миг премия „ Оскар “ за най-хубава актриса в основна роля.

В речта, с която приема оценката, Уидърспун споделя: „ Хората са питали Джун по какъв начин се оправя и тя е отговаряла: „ Опитвам се да имам значение “. Знам какво има поради. Аз също просто се пробвам да имам значение, да пребивавам добре и да сътворявам неща, които да значат нещо за някого. “

Сред филмите, в които Уидърспун взе участие в годините по-късно, са „ Четири Коледи “ (2008), „ Откъде знаеш “ (2010), „ Вода за слонове “ (2011), „ Това значи война “ (2012), „ Мъд “ (2012), „ Отново вкъщи “ (2017). Актрисата озвучава и един от георите в анимационния филм „ Ела, изпей “ (2016) и продължението му от 2021 година

Междувременно Уидърспун се развива и на дребния екран. През 2017 година тя се превъплъщава в облика на преуспяла майка в сериала на HBO „ Големите дребни неистини “ , в който вземат участие още Лора Дърн , Никол Кидман и Зоуи Кравиц .
 Дженифър Анистън и Рийз Уидърспун на премиерата на сериала „ Сутрешното шоу “ през 2019 година
През 2019 година дебютира и различен сериал с Уидърспун в основна роля - „ Сутрешното шоу “ . В него актрисата играе кореспондентка от новините. В сериала вземат участие още Дженифър Анистън и Стив Карел .

През последните години Уидърспун ускорява и продуцентската си кариера. Първият филм, който тя процудира, е „ Моето премеждие в дивото “ (Wild) от 2014 година В него Рийз изиграва и основната роля, за която печели номинация за „ Оскар “. Твърди, че счита тази продукция за най-големия си триумф. През същата година Уидърспун продуцира и „ Не казвай довиждане “ (Gone Girl).

Много от филмите и сериалите, в които Уидърспун взе участие като актриса и продуцентка, са акомодации на романи и записки. Тя има личен - Книжният клуб на Рийз, в който всеки месец разпространява книга с женски персонаж в центъра на сюжета. За Уидърспун това е още един метод да помогне за овластяването на дамите в актуалния свят.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР