Тя е царицата на пастите! Ароматна, апетитна, сочна, лазанята никога

...
Тя е царицата на пастите! Ароматна, апетитна, сочна, лазанята никога
Коментари Харесай

Лазанята - вкусната царица на пастите

Тя е царицата на пастите! Ароматна, апетитна, сочна, лазанята в никакъв случай не остава незабелязана. С мириса на кайма, разбъркан с усета на преди малко запечено пшенично тесто! И настърган запечен пармезан...

Ще се закълнете, че това съвсем митично ядене, е произведение на италианското кулинарно изкуство, нали? Но това не е напълно по този начин.

Лазанята е родена доста много от дълго време, някъде в интервала на античността. Преди да стане ястието, което познаваме през днешния ден, основано на меса и италиански сирена, гръцкият и римският народ приготвяли lagana. Така те наричали един тъничък лист тесто, сварено на пара, в което слагали плънка. Тя била формирана от месо - каквото има подръка, да вземем за пример пилешко, свинско или риба. Смесвали го с яйца и с други подправки, непознати през днешния ден. Накрая всичко се поливало с рибна саламура и се печало като къс.

 Лазаня Болонезе

Названието лазаня се появява по време на Средновековието под въздействието на арабите, които приготвяли своя рецепта на ядене, наречено lauzina. То представлявало тънки тестени кори, пълнени с натрошени бадеми, които първо били десерт, само че в следствие почнали да се подготвят и със сирена, сходни на моцарелата.

Макар и надалеч от сегашната лазаня, това ядене е било формирано от няколко пласта, разграничени от плънка, и е послужило за ентусиазъм на днешните предписания, по този начин ценени от италианците и приготвени най-много със сос Болонезе.

 Класическа Лазаня Болонезе

В наши дни най-обикновената лазаня се подготвя най-много от кайма и разнообразни типове сирена. Разбира се, съществуват доста разновидности като вегетарианска лазаня или лазаня с горгонзола и спанак. Въпреки множеството забележителни вариации на обичаното ядене въпреки всичко домашната лазаня остава една от най-популярните и най-лесните за подготвяне.

Каквото и да е допълнението на рецептите, тя се прави въз основата на сухи или пресни тестени листа с доматен сос и сос Бешамел, в намазана с масло или зехтин тава, които разрешават на ястието да се изпече съвършено, без да изсъхва. В рецептата за лазаня Болонезе тестото в никакъв случай не се вари.

 Продукти за лазаня

Не е по този начин с дребните зеленчуци, в случай че решите да ги включите. Те би трябвало наложително да се варят на спокоен огън. За лазаня Болонезе изберете прясно говеждо месо, за предпочитане да не е замразено. Може да разнообразите ястието с ангешко да вземем за пример, което също би трябвало да смляно от хубаво парче. Сосът би трябвало да е задоволително компактен, с цел да може да служи и за свързване на обособените детайли на ястието. Ако стане пък прекомерно компактен, би могъл да се разреди с мляко.

Сервирайте със салата, маслини или орехи и няколко листа босилек!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР