Тя е родена в Украйна, но днес е професор в

...
Тя е родена в Украйна, но днес е професор в
Коментари Харесай

Първа във всяко измерение. Украинската математичка Марина Вязовска

Тя е родена в Украйна, само че през днешния ден е професор в най-престижния университет за математика в Европа - Швейцарското федерално политехническо учебно заведение в Лозана. Само на 37 години е, а към този момент е притежател на най-престижната премия в региона си – медала „ Фийлдс “, който се връчва от Международния математички съюз. Тя е едвам втората жена, получила призванието в 60 годишната му история.

Тя е Марина Вязовска, която откри отговора на 400-годишна математическа мистерия – по какъв начин би трябвало да подредите сферите в кутия, с цел да сте сигурни, че са допустимо най-вече? Каква е най-голямата част от пространството, което може да се запълни със сфери?

Както постоянно става в науката, Вязовска надгражда над труда на няколко учени преди нея, само че съумява да подреди сферите в 8 и по-късно в 24 измерения. Доказателството й се разказва като "смайващо ", "елегантно " и "изобретателно " от другите математици,

Марина Вязовска е родена в Киев на 2 декември 1984 година Баща ѝ е химик, а майка ѝ инженер. Математика ѝ се отдава от дребна, поради което приключва Лицея за естествени науки в украинската столица. След това отпътува за Германия, където доближава до отбрана на докторската си степен в Университета в Бон през 2013 година Продължава като постдокторант в Берлин и Принстън, до момента в който през 2018 година не поема поста на професор във Федералното политехническо учебно заведение в Швейцария. Институтът се счита за европейския еквивалент на Масачузетския софтуерен университет (MIT).
 Марина Вязовска
Вязовска взема решение казуса със сферите в 8 измерения още през 2016 година До този миг учените са били разплитали загадката единствено в 3 измерения, а доказателствата им са били доста комплицирани. Решението в триизмерния случай, да вземем за пример, е показано в 300 страници текст и 50 000 реда програмен код.

В съпоставяне с тях решението на Вязовкса за осемизмерния случай е „ поразително просто “ и е показано единствено в 23 страници.

След 2016 година откритието бързо притегля други учени и дружно те не престават да го създават в 24 измерения.

„ Всички ме питат какво е специфичното за измерения 8 и 24 – не знам, това е тайнственост “, споделя Вязовска през 2018 година

„ В тези измерения имаме тези две извънредно страхотни конфигурации, които нямаме в други измерения. Те са толкоз положителни, че методите, които се провалят във всички други измерения, в тези измерения дават точна оценка. Ако ме питате за какво, не знам. "
 Марина Вязовска е едвам втората жена, която получава влиятелната премия от основаването й през 2022 година На тази фотография тя седи до останалите учени, отличени през 2022 година
Войната в Украйна я раздрусва, макар че дружно със брачна половинка и двете си деца не живее в родната си страна. Двете ѝ сестри с децата си намират заслон при нея в Лозана, скоро откакто първите бомби падат в украинската столица. Родителите ѝ обаче не желаят да изоставен дома си.

„ Когато войната стартира, аз не можех да мисля за нищо друго, с изключение на за математика “, споделя тя във видео послание на церемонията по връчване на премията „ Фийлдс “.

Днес украинците заплащат най-високата цена поради това, в което имат вяра и с цел да запазят свободата си, добавя Вязовска.

Посвещава премията си на Юлия Здановска - млада математичка, която учи при същите учители, които е имала и Вязовска в Киев, само че е убита от съветски снаряд в Харков през март.

„ Когато някой като нея почине, то е като че ли бъдещето ни умира “, споделя Вязовска.

Теодора Бързакова е видео публицист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна публицистика " в City University London и е работила 5 години в интернационалното радио BBC World Service.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР