Тя е прочут модел и муза за творци като Пикасо.

...
Тя е прочут модел и муза за творци като Пикасо.
Коментари Харесай

Жената във ваната на Хитлер: историята на Лий Милър

Тя е фамозен модел и муза за създатели като Пикасо. Но на първо място оставя отпечатък в историята на международната снимка - нейните фотоси от войната не са изгубили шокиращата си мощ и до през днешния ден. Историята на Лий Милър споделя " ".

Елизабет Милър, по-известна като Лий Милър, е родена през 1907 година в градчето Пъкипсий, ситуирано на към 100 километра северно от Ню Йорк. От дребна тя се интересува от изкуство - и от Европа. Когато е на 18, отпътува за Париж, с цел да учи осветяване, костюми и дизайн. Година по-късно се реалокира в Ню Йорк, където следва спектакъл, изобразяване и живопис.

Модел по случайност

Малко откакто идва в Голямата ябълка, Лий Милър се трансформира в един от най-търсените модели в града. И то по чиста случайност - издателят на " Вог " Конде Наст я избавя на улицата от приближаваща кола. Но работата като модел доста бързо ѝ омръзва - Лий Милър желае да застане от другата страна на камерата.

През 1929 година Лий Милър се връща в Париж, където става ученичка, муза, държанка и сътрудничка на художника и фотограф Ман Рей. Разработената от двамата техника на соларизацията се трансформира в тяхна запазена марка. Скоро Милър основава лично фотостудио и съумява да се наложи като създател.

Пътят на Лий Милър

След като се разделя с Ман Рей, през 1934 година Милър се омъжва за първия си брачен партньор - египетския предприемач Азиз Елуи Бей, с който се реалокира в Кайро. Там тя стартира да снима египетските естествени пейзажи. В тези години Милър запечатва някои от най-известните си произведения - като фотографията " Портрет на пространството ".

През 1937 година Милър се връща в Париж, където среща втория си брачен партньор - английския сюрреалист Роланд Пенроуз. Двамата се реалокират да живеят в Лондон, където през 1947 година се ражда техният наследник.
След експлоадирането на Втората международна война Милър взема решение да употребява фотографските си умения като военна репортерка за " Вог ". Работата ѝ я води в това число на фронта - в тези години тя е единствената фотографка, която получава позволение да пътува независимо до зони на бойни дейности.
Снимките, които Милър прави по това време, сплотяват фотожурналистиката и изкуството - сюрреалистичният ѝ нюх дефинира и композицията на нейните фрагменти.

Жената във ваната на Хитлер

Лий Милър има око за тези дребни моменти, които убягват на множеството хора. На една от най-известните си фотоси Милър се къпе във ваната на Хитлер в Мюнхен. Фотографията е снимана на 30 април 1945 година - тъкмо в деня, в който Адолф Хитлер се самоубива в Берлин.

 Фалшиви Фалшиви " дневници на Хитлер ", една от най-големите измами в света, ще бъдат архивирани

Съюзниците настаняват Милър в мюнхенското жилище на Хитлер, откакто преди този момент тя снима освободения концентрационен лагер Дахау наоколо до баварската столица.

Движеща мощ за Милър е освен естетиката, само че и емпатията. Нейните фотоси, запечатали толкоз доста гибел, опустошения и човешко страдалчество, не са изгубили шокиращата си мощ и до през днешния ден - повече от седем десетилетия по-късно.

" Момчето, което ухапа Пикасо "

През годините Милър се сприятелява с редица фамозни създатели, измежду които и Пабло Пикасо.

Милър и Пикасо поддържат другарски връзки цели четири десетилетия, през които тя снима стотици негови фотоси, а той я рисува шест пъти. Синът ѝ Антъни Пенроуз даже написва книга за детските си прекарвания с художника, която е озаглавена " Момчето, което ухапа Пикасо ".
Всичко, което Милър вижда и снима по време на войната, оставя обаче съществени белези. След завръщането си в Англия тя страда от меланхолия. В последна сметка взема решение да се откаже от фотографията и насочва творчеството си в друга посока - отдава се на готвенето на гурме ястия за приятелите и фамилията си.
Лий Милър умира през 1977 от рак на 70-годишна възраст. Но още десетилетия преди този момент към този момент е оставила своя отпечатък в историята на международната снимка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР