Тя апелира да се преразгледа спешно решението на Министерството на

...
Тя апелира да се преразгледа спешно решението на Министерството на
Коментари Харесай

Адв. Мария Петрова: Електронната рецептата нарушава правата на па...

Тя моли да се преразгледа незабавно решението на Министерството на здравеопазването и да се даде задоволително дълъг интервал, в който да се издават с изключение на електронни и хартиени предписания, до момента в който се изчистят всички проблеми.

 

Мария Петрова уточни, че лекарите срещат компликация при работа със софтуера, тъй като една огромна част от тях освен нямат обновен програмен продукт, а са принудени да закупуват спомагателни модули, с цел да могат да работят - нещо, което не се очакваше да се случи. Последствията от това са, че сега, когато поради грипния сезон има потребност от антибиотично лекуване, пациентите остават без такова единствено тъй като системата не работи.

За страдание разновидността хартиената рецепта да остане редом с електронната не беше очакван, сподели още юрист Петрова и изясни: " Става по този начин, че страната, която не може заради личните си дефекти и недостатъци да упражни надзор върху разпространяването на антибиотици и в желанието си да упражнява един ефикасен надзор по допустимо не най-удовлетворяващия и лекари и пациенти метод, основава една доста страшна причина да се случи това, от което всички се пробват да избягат, а точно – без рецепта да се отпускат антибиотици. “

В сегашната обстановка електронната рецепта е причина да „ отвори врата “ и в друга посока - всеки, който е задоволително настойчив да си закупи без рецепта антибиотик да го направи, а хората, които се пробват да бъдат изправни да страдат заради недъзите на системата, сподели още Мария Петрова.

Ако пациент не успее да си закупи нужните антибиотици заради обстоятелството, че доктор не може да му издаде електронна рецепта, негово право е да подаде сигнал до Изпълнителната организация по медикаментите и до Министерството на здравеопазването. Колкото повече сигнали има подадени, толкоз по-ясно те ще покажат на ръководещите пропуските в системата и че казусът не е изолиран и съществува, безапелационна е юрист Петрова.

Електронната рецепта сега е огромен проблем както за персоналните лекари, по този начин и за лекарите, които практикуват на частно, само че нямат контракт с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и медицинските центрове, които не работят по Здравна каса, тъй като те не разполагат с нужния програмен продукт и се основава неконкурентна среда – тласкат се пациенти, към лекари, които имат контракти със Здравната каса, с цел да могат да си получат електронните предписания, а в случай че един човек е избрал просто да си заплати прегледа и да отиде при доктор, на който има доверие, не може да го направи. Така се нарушават и конкурентните правила и правата на пациентите, изясни още експертът по здравно право.

Адвокат Мария Петрова насочва зов към съответните управляващи да вземат оптимално и в къс период ограничения и да помислят за прекосяване към двоен режим за издаване на хартиена и електронна рецепта.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР