Творците настояват да бъдат включени в дебатите за регулиране на

...
Творците настояват да бъдат включени в дебатите за регулиране на
Коментари Харесай

Художници: AI може да е полезен за изкуството, но…

Творците упорстват да бъдат включени в дебатите за контролиране на изкуствения разсъдък

Влиянието на AI върху разнообразни области на човешката активност, в това число изкуството, предизвика разнопосочни реакции (снимка: CC0 Public Domain)

Десетки художници се сплотиха към позицията, че изкуственият разсъдък може да бъде от изгода за изкуството. Но в същото време създателите са безапелационни, че потреблението на AI би трябвало да се контролира.

Група художници написаха отворено писмо до Конгреса на Съединени американски щати, в което настояват, че генеративният AI може да бъде потребен инструмент в изкуствата, заяви TechCrunch. Те упорстват креативната общественост да бъде включена в полемиките за това по какъв начин да се контролира технологията.

Художниците виждат AI като инструмент, който понижава бариерите за нахлуване в специалността, само че показват опасения по отношение на вероятното отрицателно разбиране на творби, основани благодарение на изкуствен интелект.

През последните години въпросът за въздействието на AI върху разнообразни области на човешката активност, в това число изкуството, се разисква интензивно. Наскоро група художници написаха отворено писмо до Конгреса на Съединени американски щати, в което аргументираха потреблението на генеративен AI в изкуствата, като подчертаха, че модерните софтуерни принадлежности се употребяват в музиката, изкуството и други медии от десетилетия.
още по темата
В писмото художниците акцентират, че AI може да понижи бариерите за нахлуване в изкуствата, които обичайно са били лимитирани до богати хора с верните обществени връзки. Въпреки това, художниците са загрижени, че работата на AI може да бъде неправилно изтълкувана като просто възпроизвеждане на съществуваща творба или даже като кражба на данни.

Авторите на писмото упорстват управляващите да ги включат в разговора за контролиране на генеративния изкуствен интелект, с цел да се избегне употребата на труда на художниците от огромни корпорации и други субекти.

Писмото обаче провокира и рецензии. Някои настояват, че документът не акцентира задоволително сериозните проблеми, свързани със основаването на AI системи посредством солидно нарушение на авторски права, което разрешава на фирмите да употребяват творбите на създатели за комерсиална облага без тяхното единодушие или заплащане на авторски права.

Отворено писмо до Конгреса на Съединени американски щати акцентира нуждата от баланс сред нововъведенията и отбраната на правата на основателите на наличие в цифровата епоха на изкуството. Творците се надяват, че държавното управление ще се вслуша в професионалната общественост, която се стреми да сътвори по-разнообразна и представителна група от консултанти по изкуствен интелект.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР