Твърди се, че целта на промените е да се синхронизира

...
Твърди се, че целта на промените е да се синхронизира
Коментари Харесай

Парламентът окончателно прокара законопроект срещу руските инвест...

Твърди се, че задачата на измененията е да се синхронизира законодателството с правилник на Европейския съюз от 2019 година, който изисква скрининг на директните задгранични вложения за отбраната на стратегически браншове. Изрично се показва, че се прави скрининг на всички вложения от Русия и Беларус.

Първоначално текстът на законопроекта предвиждаше особено основан междуведомствен съвет да ревизира и дава позволение за всички директни вложения на стойност над 1 млн. евро. До окончателното гласоподаване обаче текстовете бяха изменени и в този момент на утвърждение подлежат директните вложения, в случай че с тях се получават най-малко 10% от капитала на дружество в България или цената ѝ надвишава 2 млн. евро или левовата ѝ равноценност.

Първоначално Движение за права и свободи искаше междуведомственият съвет да е към министъра на нововъведенията ѝ растежа, само че съгласно окончателните разпореждания звеното е към Министерския съвет. В него вземат участие вицепремиер, министърът на нововъведенията и растежа, представители на министерствата на финансите, вътрешните работи, външните работи и други, както и представители на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС), Държавна организация " Разузнаване ", и някои от регулаторите.

Срещу измененията на Движение за права и свободи се изрекоха представители на " Възраждане " и " ИТН ". " Под благовидния предлог, че съблюдават Европейски наставления, побългаряват: застават на входа директните задгранични вложения. Защо е необходим още един орган, в случай, че има задоволително органи, които да спрат, в случай че има злоупотреби ", сподели Александър Вълчев от " ИТН ".

" Възпрепятстването на вложения от Русия и Беларус е в ущърб на страната ни. Такъв тип ограничавания е последна дискриминация. Защо не сложим Турция в този лист ", разяснява Вениамин Воденичаров от " Възраждане ".

 

Законопроектът си Движение за права и свободи показа за първи път през юни 2023 година Двамата първи вносители са тогавашният ръководител на парламентарната група Мустафа Карадайъ и сегашният му правоприемник Делян Пеевски. Карадайъ не е идвал на съвещания на Народното събрание откогато подаде оставка като ръководител на Движение за права и свободи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР