Твърди се, че протеините, заради които яйцата са толкова ценени,

...
Твърди се, че протеините, заради които яйцата са толкова ценени,
Коментари Харесай

Вярно ли е, че в жълтъка на едно яйце има повече протеини, отколкото в белтъка?

Твърди се, че протеините, поради които яйцата са толкоз ценени, са доста повече в жълтъка, в сравнение с в белтъка. Вярно ли е това?

И по какъв начин е допустимо, в случай, че белтъците са чист протеин, а в жълтъка има и други потребни субстанции, а и като размер е по-малък от белтъка?

Въпросът наподобява провокативен. В съзнанието ни яйчният белтък фактически постоянно се възприема като чист протеин. Да, и самото му име подсказва това: мнозина са сигурни, че яйчният белтък се назовава по този начин, тъй като се състои от протеини. Въпреки че по-скоро е противоположното: назовават го ​​така, тъй като е бял и това се случи доста преди първите протеини да бъдат открити от учените през 17 век. Сред тях беше яйчният албумин , наименуван по този начин поради белия си цвят (на латински „ albus “ значи бял). Когато този термин стигна до нас, т.е. през всичките тези епохи, започнахме да го назоваваме белтък. Но със наличието на самите протеини в яйцето не всичко е толкоз просто.

„ Ако съпоставим концентрацията на протеини, тогава в жълтъка тя в действителност е по-висока – съвсем веднъж и половина “, споделя Константин Спахов, претендент на медицинските науки, общопрактикуващ доктор и гастроентеролог.

-Средно жълтъкът съдържа 15,9% протеинови субстанции, а общият протеин е 10,9%. Как е допустимо това? Всичко е поради водата, в белтъка нейният дял е голям – 88%, а в жълтъка е доста по-малко – 55%. Но нали приказваме за концентрацията на протеин, и в случай че го отчитаме като характерно тегло, то в състава на жълтъка въпреки всичко го консумираме малко по-малко. Представете си типично яйце, без черупката, чието тегло е към 60 година Около една трета от него се пада на жълтъка (20 г) и 2/3 на белтъка (40 г). Ако си извършите сметката, ще получите, че в жълтъка има 3,18 г протеини, а в белтъка – 4,36 година Тоест, откакто изядете едно яйце, вие все по този начин получавате множеството протеини от белтъка, а не от жълтъка. Но тази разлика не е доста огромна. Ако приказваме за качеството на протеините, то всички те са много положителни и изцяло пълноценни.

И въпреки всичко – кое е по-полезно?

Чудите се кое е по-добро за вас – белтък или жълтък? Както се оказа, и двете са потребни в лимитирани количества. Всъщност, Американската сърдечна асоциация предлага едно яйце дневно или два белтъка като част от здравословната диета.

Въпреки че жълтъкът съдържа високо равнище на холестерол, това може да е по-малък проблем, в сравнение с се смяташе до момента. По-нови проучвания демонстрират, че наситените мазнини способстват за високия холестерол в кръвта.

Яйчният жълтък съдържа повече хранителни субстанции от белтъка, в това число калций, желязо , цинк, мед, манган, витамин B6, фолат и витамин B12.

И по този начин, идващия път, когато някой ви предложи омлет от белтъци… не се чувствайте отговорни, в случай че решите да изберете единствено от жълтъци или и от двете.

Инфо: www.ayzdorov.ru, www.rushmemorial.com

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР