Твърди се, че не е изключено арестуваният с подкуп от

...
Твърди се, че не е изключено арестуваният с подкуп от
Коментари Харесай

Задържаният с подкуп съдия Мирослав Митев влязъл във война с местните ченгета

Твърди се, че не е изключено задържаният с рушвет от 5000 лв. арбитър от търговищкия Окръжен съд – Мирослав Митев, да се окаже жертва на вътрешноведомствен спор, който се вихри от месеци сред съда, прокуратурата и полицията в Търговище. Това разкриват мненията на представители на локалната правосъдна система след провеждането на показното задържане на съдията с белязани банкноти.

 

Във вторник вечерта арбитър Мирослав Митев бе задържан при акция на ГДБОП в Търговище, откакто по-рано получил плик с 5000 лв. от подсъдимия Али Мустафов, който беше упрекнат в безчинство и нахлуване над полицейски чиновник. Делото против Мустафов бе стартирано преди към година и се намираше в изискванията на пробационна присъда.

 

За да избегне влизането зад решетките вследствие на предходни закононарушения, арбитър Митев персонално се свързал с Али Мустафов и му изискал рушвет от 10 000 лв.. Първата половина от сумата била заплатена преди месец, когато Мустафов изтеглил бърз заем, с цел да задоволи настояването на съдията.

 

Според осведомени източници, съдията притискал Мустафов посредством свои познати, искайки и втората част от подкупа. Мустафов обаче предпочел да осведоми ГДБОП за изнудването, на което е подложен от съдията.

 

Сигналът за пожелан рушвет в началото постъпил в ГДБОП и незабавно по-късно беше препратен на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), като в Търговище беше командирован дежурен прокурор от Софийска градска прокуратура, която е способена да управлява следствия против магистрати, разгласи пред публицисти Христо Кръстев от СГП. Той отхвърли да заяви повече елементи към задържането на арбитър Митев с претекст, че по формираното досъдебно произвеждане за пожелан и получен рушвет, са употребявани специфични разследващи средства.

 

Предварително белязаните 5000 лв. са открита в автомобил „ Фолксваген Поло “, употребен от арбитър Митев. Засега остава мистерия за какво представителят на Темида не е задържан сега на приемането на рушвета. Юристи разясниха, че арбитър Митев ще застъпва тезата, че парите са му подхвърлени от ченгетата.

 

По сходен метод преди години с рушвет, открит в автомобил, бяха задържани кметицата Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Впоследствие и двете бяха наказани и към този момент излежават присъдата си в Силистренския затвор, само че пък в обществото беше основано чувство, че Иванчева и Петрова са почтени и са „ нагласени “ с подхвърлени пачки банкноти.

 

Арестуваният арбитър Мирослав Митев има над 35-годишен стаж в правосъдната система и е апетитен като един от най-влиятелните магистрати в Североизточна България. Преди да постъпи на работа в Окръжния съд в Търговище през 2003 година, магистратът е работил повече от 15 години като арбитър в Попово. В началото на 2021 година Митев беше претендент за поста ръководител на Окръжния съд в Търговище, само че кадровиците от Висш съдебен съвет избраха да назначат на поста арбитър Татяна Даскалова.

 

В Търговище от много време се мълви, че сред Мирослав Митев и Татяна Даскалова се води тиха война за превъзходство.

За Мирослав Митев, който е приключил полицейската школа в Симеоново, а не Юридическия факултет, преди да стане магистрат, от дълго време се носят клюки, че взема решение против подкупи развоя а правосъдни каузи в Търговище.

 

Градската мълва носи, че Митев криел милиони левове, заприходени от рушвети посредством двама братя предприемачи от Попово, които купували парцели във Варна и курортните комплекси Албена и Св. Св. Константин и Елена. Разправят, че магистратът имал посредством подставени лица няколко жилището в баровски ваканционни комплекси, които отдавал чартърен.

Бърза информация с имотното положение на арбитър Мирослав Митев сочи, че той е притежател на къща с над 2 декара дворно място в поповското село Баба Тонка, апартамент от 75 кв. м във Варна, добит през 2018 година, както и жилище от над 100 кв. м. в Търговище, купено от него през 2006г. с банков заем. Съпругата на – Димитринка, също е притежател на 2 жилището в Попово и в Търговище. 

 

Според мълвата в североизточния регионален град, въпреки Мирослав Митев да е арбитър от наказателната гилдия, той дълги години е посредничил при решаването на фирмени каузи за неплатежоспособност

„ Имаше порочна скица, основана в Окръжния съд в Търговище - компании, които не желаеха да си заплащат отговорностите, си сменяха седалището и адреса на ръководство в Търговище и получаваха нужното им правораздаване от тамошния Окръжен съд “, признава локален магистрат.

 

Познати на задържания с рушвет арбитър Мирослав Митов пък развиват любопитна версия за изненадващото му задържане с 5000 лв.. Според думите им магистратът е подложен от прокурор от Окръжната прокуратура в Търговище и локални ченгета поради отхвърли му да влезе в колаборация с тях по дело за разрушена от Министерство на вътрешните работи през лятото на 2021 година оранжерия за марихуана в Търговище. Плантацията за лека дрога беше ударена на 11 август 2021 година, като тогава бяха конфискувани над 45 кг марихуана, голяма сума пари и над 7000 саксии засадена, само че към момента неузряла продукция. След акцията локалните ченгета се похвалиха, че плантацията за марихуана в Търговище е най-добре оборудваната и с максимален брой растения, на които са попадали.

 

Делото за разрушената наркооранжерия се гледа в Окръжния съд в Търговище точно от Мирослав Митев, който единствено преди месец – на 23 май т.г., отхвърли да утвърди предлагането от прокуратурата в Търговище за подписване на съглашение с обвинения притежател на наркооранжерията – локален пехливанин, за който се мълви, че е работил под шапката на Златомир Иванов – Златко Баретата.

 

Предложението за съглашение, пристигнало от прокуратурата, предвиждаше обвиненият да бъде наказан условно и да заплати санкция в размер на 15 000 лв.. Според претекстовете на арбитър Митев, с които той отхвърля да утвърди съглашението, се показва, че производството на марихуана е било за продажба на наркотични субстанции и че откритата дрога е в изключително огромни размери и на пазарна стойност близо 1 млн. лева Магистратът разпорежда делото да бъде върнато на Окръжната прокуратура в Търговище и да бъдат продължени дейностите по следствието.

 

„ В Търговище се мълви, че Мирослав Митев е изискал 150 000 лв. рушвет за себе си, да утвърди съглашението сред прокуратурата и наркопроизводителя и когато рушветът му е бил отхвърлен, е саботирал дейностите на локалната прокуратура. Заради това и са му спретнали историята с подкупа “, споделя осведомен с напрежението сред съдии, прокурори и мастити служители на реда в Търговище. Мирослав Митев е арестуван за период от 72 часа, като по всяка възможност прокуратурата ще изиска непрекъснатото му задържане под стража.

Инфо: Уикенд

Тагове: Мирослав Митев съдия арест подкуп подложен нагласен
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР