Твърденията, че Столична община не е уведомила Министерството на вътрешните

...
Твърденията, че Столична община не е уведомила Министерството на вътрешните
Коментари Харесай

Терзиев отхвърли обвиненията на МВР за късното съгласуване на протеста

Твърденията, че Столична община не е уведомила Министерството на вътрешните работи (МВР) и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) в законовия период за митинга против управлението на Българския футболен съюз (БФС), не дават отговор на истината , оповестиха от общината.

Уведомление за осъществяване на митинг към Столичната община постъпва на 14 ноември в края на деня . Още на идната заран Общината уведомява всички отраслови органи за сигурност. Няма постъпили възражения или мнения по реда на член 12 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, което е единствения легален метод да бъде издадена заповед за преустановяване на митинг, излиза наяве от известието, представено от Българска телеграфна агенция.

В позиция във Facebook кметът на София Васил Терзиев също написа, че не дават отговор на истината думите, че Столичната община не е съгласувала митинга с Министерство на вътрешните работи и Столична дирекция на вътрешните работи в законовия период. Терзиев добавя: „ Аз персонално организирах диалог с шефа на Столична дирекция на вътрешните работи и бях в непрекъснат контакт през онази вечер.

" От чуването на вътрешния министър Калин Стоянов в Комисията по публичен ред и вътрешна сигурност на Народното събрание и мненията на председателката на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и народния представител и специалист по фирмена сигурност Маноил Манев - членове на Комисията, разбрах, че те трансферират виновността за размириците и последвалата непропорционална полицейска реакция предишния четвъртък в София върху Столичната община и към мен персонално . Това демонстрира надълбоко непознаване и занемаряване на съществени правила, залегнали в Конституцията и законите на България или общоприет опит за манипулиране на обществото ", написа кметът на София.

Терзиев напомня, че правото на спокойно заседание на жителите е конституционно уредено . Единственият мотив за ограничението на това право е да има " несъмнени данни ", които, като кмет може да получи само от държавен орган, разполагащ с пълномощия да събра такива данни. Органът, който доста добре познава криминогенните фактори и е оправомощен да ръководи рисковите за публичния ред обстановки е Министерство на вътрешните работи., написа кметът на София и добавя, че в случай че има такива данни, то от полицията би трябвало да осведомят обществеността и институциите.

Кметът, на база получените от Министерство на вътрешните работи данни, може да издаде стимулирана писмена заповед, с която да ограничи това право на жителите, а самата заповед предстои на правосъдно обжалване. Разбира се, в случай че данни няма, сходна заповед би била недействителна и ограничаваща конституционни права, написа още Терзиев.

И рискът за публичния ред при спортни мероприятия също се прави оценка от Министерство на вътрешните работи, според Закона за запазване на публичния ред. А степента на риск се дефинира от уредника на мероприятието и спортната федерация, администрираща съответния тип съревнование, взаимно с органите на Министерството на вътрешните работи, стои още в обявата на Терзиев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР