Твърдение за вредни дрожди в хляба се тиражира с голям

...
Твърдение за вредни дрожди в хляба се тиражира с голям
Коментари Харесай

Не, дрождите от хляба не навлизат в кръвта и не консумират витамините ни

Твърдение за нездравословни дрожди в хляба се тиражира с огромен интерес в обществената мрежа фейсбук. Публикация от юли тази година е споделяна над 23 000 пъти, означават от постоянната рубрика за


В нея се твърди, че, в случай че ядем самун с квас, " дрождите, попадайки в кръвта ни, стартират да се развъждат, употребяват нашите витамини, микроелементи, протеини ". И в това време " отделят отрови и паразитират в тялото ни ". Авторът на обявата, който не е конкретизиран, счита, че актуалният самун е " едно от най-ужасните изобретения на човечеството ".
Твърдение: Дрождите в хляба са рискови за здравето
Екипът за инспекция на обстоятелства на БНР се обърна към експерт в областта на хранително-вкусовата индустрия. Доц. Анна Колева е началник на катедра „ Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските артикули “ към Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив. 

В отговора си до БНР доцент Колева показва, че редица браншове от хранително-вкусовата индустрия се основават на виталната дейност на дрождите. Това са винопроизводството, пивопроизводството, спиртопроизводството и хлебопроизводството. Дрождите са необятно публикувани в природата, населяват места, съдържащи въглехидрати. Срещат се върху плодовете, цветовете, листата на растенията, в почвата на лозата, на овощните дървета и други

Според доцент Колева изказванията в публикацията не почиват на никаква научна основа. Хлебните дрожди (Saccharomyces cerevisiae) не са термофилни. Оптималната им температура за развиване е 30°С. При изпичането на хляба, което става на 180 - 260°С, те умират. Тяхната единствена роля в тестото е да ферментират захарите, при което се отделя въглероден двуокис и етилов алкохол, по този метод се оформя шупливостта на хлебната средина и се получава самун с по-голям размер.

На изказванието за нездравословните дрожби в хляба във фейсбук реагира и доктор Аспарух Илиев, който е началник на лаборатория в Берн.



В обявата си той показва, че...

"... при печенето на хляба дрождите биват убити, а даже и живи, нямат никакъв нездравословен резултат върху микробиом и тяло. За нахлуване в кръвта и размножаване там - няма такова нещо! "
Заключение
Твърдението, че дрождите в хляба вредят на човешкото тяло не почива на никаква научна основа и е НЕВЯРНО. При изпичането на хляба дрождите умират, а тяхната единствена роля е да създадат хляба с по-голям размер, показват доцент Анна Колева от Университета по хранителни технологии в Пловдив и доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР