Твърде вероятно е по време на предизборната кампания политолозите да

...
Твърде вероятно е по време на предизборната кампания политолозите да
Коментари Харесай

Румяна Коларова: Политолозите могат да станат обект на атаки

Твърде евентуално е по време на предизборната акция политолозите да станат обект на офанзиви от страна на разнообразни политически фигури и организации. Това сподели за обзорното предаване „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ проф. Румяна Коларова, ръководител на Българската асоциация за политически науки, представена от Епицентър.

Задача и на политолози, и на публицисти е да бъдат разсеяни подозренията за платени коментатори, които наклоняват везните на публичното мнение в посока, удобна за една или друга партия, изясни проф. Коларова.

„ Констатираме, че се основава съмнение и предрешение към сътрудниците, които разясняват политическия развой, политическата обстановка. Пределно ясно е, че в условия на предизборна акция, изключително в актуалната предизборна акция, която няма да бъде доста спокойна, в нея ще получат проявления острите спорове и противодействия, които наблюдавахме както в Народното събрание, по този начин и по площадите на София. В тази обстановка, в която се стига до нападки и обиди, доста е значимо каква ще бъде позицията на сътрудниците и какво ще бъде отношението към тях. Не е невероятно и е прекомерно евентуално ние да станем обект на офанзиви “, добави проф. Коларова.

Тя акцентира, че не всеки, който приказва с етикета политически анализатор, е политолог. Членуващите в асоциацията се занимават с политическа просвета, добави проф. Коларова.

„ Ако за един политик последните пет дни от акцията са решаващи и обръщат резултата, за един политолог резултатите от едни избори не са толкоз значими, колкото е значима наклонността. За един политик междуличностните връзки могат да се окажат решаващи, а за политолозите корелациите, връзките сред напълно разнообразни фактори играят доста по-голямо значение. Това и оказва помощ, и ни прави обект на офанзиви, тъй като доста мъчно в 15 минути може да обясниш данните или изводите, които си направил вследствие на относително проучване на пет или на 10 европейски демокрации “, уточни проф. Румяна Коларова.

Предстои приемането на етичен кодекс на Българската асоциация за политически науки, сподели още проф. Румяна Коларова, който ще урегулира процесите сред професионалната и гражданската позиция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР