Турция заяви, че отлага дългоочакваната афганистанска мирна конференция в Истанбул. „Смятахме,

...
Турция заяви, че отлага дългоочакваната афганистанска мирна конференция в Истанбул.
„Смятахме,
Коментари Харесай

Талибани саботират мирната среща за Афганистан

Турция съобщи, че отсрочва дълго чаканата афганистанска мирна конференция в Истанбул.

„ Смятахме, че би било от изгода да отложим срещата. Консултирахме се с Катар, Съединените щати и Организация на обединените нации и взехме решение да я проведем след края на Рамадана, който завършва в средата на май “, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред новинарския канал Хабертюрк през вчерашния ден.

Чавушоглу добави, че " няма потребност да бързаме " след неотдавнашното решение на Съединени американски щати да изтеглят войските си от Афганистан.

Международната конференция, считана за основна за бъдещето на раздраната от войната на фона на ескалиращо принуждение, трябваше да се организира от 24 април до 4 май.

По-рано талибаните отхвърлиха да участват на каквато и да било афганистанска мирна среща, до момента в който всички непознати сили не бъдат изтеглени от Афганистан.

„ Конференцията би била безсмислена без присъединението на талибаните. В момента взехме решение да я отложим, защото няма изясненост по отношение на образуването на делегациите и присъединяване “, сподели Чавушоглу.

„ Целта не е да се предизвикват различни договаряния с Доха, а да се способства за процеса. Домакините на срещата в Истанбул ще бъдат Турция, Катар и Организация на обединените нации. "

Висш чиновник на афганистанското държавно управление удостовери пред организация Ройтерс, че срещата в Истанбул „ не се организира на датата, тъй като талибаните отхвърлиха да участват “.

Говорителят на талибаните Мохамад Наим съобщи в Ройтерс в текстово известие, че групата не разполага с информация за отлагането и че не може да каже нищо за бъдещите дати на конференцията след Рамадана.

Миналата година Съединени американски щати и талибаните се споразумяха всички задгранични сили да бъдат изтеглени от Афганистан до 1 май - дата, която беше изместена предходната седмица от американския президент Джо Байдън.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс не удостовери отлагането, само че съобщи, че по-широките дипломатически старания ще продължат.

Преговори сред талибаните и афганистанското държавно управление започнаха предходната година в катарската столица Доха, само че напредъкът беше муден и насилието продължи да ескалира в Афганистан.

Вашингтон се опитваше да форсира процеса, който включваше гледище за срещата на върха в Турция, на която трябваше да участват повече от 20 страни и международни органи.

Талибаните управляваха Афганистан от 1996 до 2001 година, когато бяха отстранени от водени от Съединени американски щати сили. Оттогава те водят дълготрайно въоръжено въстание и към момента управляват необятни територии.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР