Турция залага на развитието на енергетиката, включително атомната енергетика, заяви

...
Турция залага на развитието на енергетиката, включително атомната енергетика, заяви
Коментари Харесай

Ердоган: Искаме да направим Турция енергиен център

Турция залага на развиването на енергетиката, в това число атомната енергетика, съобщи президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган, говорейки на съвещание на парламентарната секта на ръководещата Партия на справедливостта и развиването на Турция в Анкара.

Държавният глава акцентира икономическото значение на атомните електроцентрали, първата от които се строи в провинция Мерсин в Южна Турция. „ През 2010 година беше подписано съглашение за АЕЦ„ Аккую “. През април 2018 година беше положена основата за първия реактор на атомната електроцентрала, а първият енергиен блок ще бъде пуснат в употреба през 2023 година “, сподели Ердоган.

Той напомни, че плануваните четири нуклеарни блока с обща мощ 4800 мегавата ще покрият 10 % от потребностите на Турция от електрическа енергия.

Президентът Ердоган обърна внимание на обстоятелството, че през 2020 година 63 % от потребностите на Турция от електрическа енергия са били покрити от възобновими енергийни източници (ВЕИ) и локални запаси.

Той означи, че Турция е на 13-то място в света и на шесто в Европа във връзка с производството на електрическа енергия от възобновими енергийни източници.

" Решени сме да осъществяваме планове, които ще трансфорат страната в енергиен център ", сподели Ердоган.

Президентът означи също, че Турция уголемява своя флот от сеизмични и сондажни кораби, укрепвайки позициите си на международния енергиен пазар.

Държавният глава означи, че трите сондажни кораба костват на Турция 450 милиона $. „ Ако решим сами да построим тези кораби, ще би трябвало да похарчим 2,1 милиарда $ “, съобщи турският водач.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР