Турция възнамерява да изпълни оставащите условия за премахване на визите

...
Турция възнамерява да изпълни оставащите условия за премахване на визите
Коментари Харесай

Ердоган: Турция в скоро време ще изпълни условията за смекчаване на визовия режим с ЕС

Турция има намерение да извърши оставащите условия за унищожаване на визите с Европейския съюз в близко време, съобщи през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган на взаимна конференция с немския канцлер Ангела Меркел, съобщи ТАСС.

" В най-скоро време ние планираме да осъществим оставащите шест условия за намаляване на визовия режим. Възобновяването на договарянията за присъединение на Турция към Европейски Съюз, актуализирането на съглашението за митническия съюз с Европейски Съюз ще бъдат от изгода за всички ", уточни турският водач. Той означи, че по тези въпроси Анкара " придава огромно значение на поддръжката от страна на Германия ".

Ердоган също по този начин изрази вяра, че " тези процеси няма да пострадат от капризите на някои кръгове или спънки от страна на политици ".

В началото на договарянията за облекчение на визовия режим Европейски Съюз даде на Турция лист със 72 критерия, множеството от които страната извърши още преди две години.

Останаха обаче още няколко условия, измежду които намаляване на антитерористичното законодателство, признание на легитимността на държавното управление на Кипър и решение на редица аспекти в региона на спазването на човешките права, които Анкара още не е изпълнила.

Меркел се надява на " бързо решение " във връзка с арестуваните в Турция германци

Снимка: EPA

Германският канцлер Ангела Меркел прикани турския президент Реджеп Тайип Ердоган за освобождението на немските жители, които към момента се намират в арест в Турция след несполучливия опит за прелом, оповестяват Асошиейтед прес и ДПА.

Меркел изрази вяра, че оставащите случаи, в които германци се намират в ареста в Турция, ще бъдат решени " бързо ".

Задържането на немски жители в Турция съставлява един от главните източници на напрежение в връзките сред двете страни.

Германия твърди, че общо 35 германци са били арестувани в Турция по политически аргументи. Най-известният от тях към този момент е освободен, само че петима други остават в ареста.

Меркел уточни, че " упорства и ще продължи да го прави за решение на тези случаи допустимо най-бързо ". Тя сподели, че има прочут " съответен " прогрес във връзка с освобождението на някои от арестуваните.

Канцлерът добави, че " положителните връзки съставляват общ стратегически интерес ", само че означи, че " по въпросите по какъв начин наподобява демократичното, свободно и отворено общество, към момента има дълбоки различия ".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че Турция има правото да изиска екстрадиция от Германия на Джан Дюндар –бивш основен редактор на опозиционния в. " Джумхуриет ", определяйки го като сътрудник, който е бил наказан за шпионаж, съобщи Ройтерс.

Снимка: EPA

Това лице е наказан нарушител, съгласно турския закон, сподели Ердоган след диалози с немския канцлер.

Дюндар и неговият сътрудник от в. " Джумхуриет " Ердем Гюл бяха наказани през 2016 година на пет години затвор за издание на фрагменти, на които се твърди, че са показани ТИР-ове на турското разузнаване, доставящи оръжие в Сирия. Впоследствие двамата бяха освободени в очакване на решение по делото на апелативна правосъдна инстанция. Дюндар напусна Турция и живее в заточение в Германия от 2016 година

Меркел съобщи, че " не е загадка ", че Турция и Германия са на разнообразни отзиви по случая с Дюндар и акцентира, че не е бил оказван напън върху журналиста за това да не участва на днешната конференция, оповестява Асошиейтед прес.

Тя уточни, че той е " взел лично решение да не участва ".

По-рано през днешния ден Дюндар съобщи, че няма да участва на конференцията, откакто научил, че Ердоган обмисля да я анулира, в случай че той участва на нея.

Снимка: EPA

Турският президент прикани Берлин и да екстрадира стотиците последователи на мюсюлманския просветител Фетхуллах Гюлен, които обитават в Германия, съобщи организация Ройтерс.

Той прикани Германия да включи мрежата на Гюлен в листата на терористичните организации.
Според Анкара така наречен Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО) стои зад несполучливия опит за прелом в Турция през 2016 година

Ердоган сподели, че Турция чака по-тясно съдействие от Германия по отношение на " терористичните " групи, измежду които кюрдските бунтовници и лицата, които са свързани с осуетения прелом, добавя Асошиейтед прес.

" С взаимно доверие ние би трябвало да заловим обвинените и да ги предадем ", сподели Ердоган, представен от АП. " Това е значимо от позиция на сигурността за мира и благоденствието на нашите страни ", добави той.

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че Германия се нуждае от повече доказателства, с цел да включи придвижването на живеещия в Съединени американски щати просветител в листата на терористичните организации, оповестява още Ройтерс.

Снимка: EPA

На конференцията Меркел сподели, че Германия търси няколко лица, за чиято екстрадиция упорства Турция по обвинявания в тероризъм, само че не е несъмнено, че те се намират в Германия.

Ние гледаме доста съществено на доказателствата, предоставени от Турция, само че се нуждаем от повече материали, с цел да преглеждаме организацията на Гюлен по същия метод както Кюрдската работническа партия (ПКК), сподели Ангела Меркел.

По думите на Меркел, представени от ТАСС, Германия не разполага с задоволително информация, с цел да забрани активността на ФЕТО на своя територия, както е направила това за ПКК. Канцлерът добави, че Германия ще поддържа контакт с Турция по този въпрос, само че към този момент няма предпоставки за включването на ФЕТО в листата на терористичните организации.

Снимка: EPA

Германия има интерес от стопански постоянна Турция

Берлин и Анкара са сътрудници в доста сфери, точно затова Берлин се афишира за това Турция да има постоянна стопанска система, съобщи в Берлин немският канцлер Ангела Меркел след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи ТАСС.

Федерална Република Германия има интерес от стопански постоянна Турция, уточни Меркел. Именно по тази причина една от тематиките на нашите двустранни връзки ще бъдат въпроси на икономическото съдействие, добави тя.

По думите й в скоро време немският министър на стопанската система и енергетиката Петер Алтмайер ще посети Турция, с цел да взе участие в съвещание на взаимна комисия по въпросите на икономическото съдействие.

Вестник " Уолстрийт джърнъл " заяви по-рано, базирайки се на източници в средите на публични лица във Федерална Република Германия и Европейски Съюз, че Германия не изключва опция да даде на Анкара необятен пакет от финансова помощ, координиран с всички страни членки на Европейски Съюз, или лимитирани заеми, ориентирани към оказване на подпомагане в съответни сфери. Според немските публични представители оказването на икономическа помощ на Турция не стои на дневен ред, показва ТАСС.

От началото на годината турската лира загуби към 40 % от цената си по отношение на $. За това повлия и напрежението в връзките сред Анкара и Вашингтон.

На конференцията с Меркел турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че неговата страна е способна да преодолее икономическите си компликации, оповестява ДПА.

Нашата страна е готова и има силата да предотврати възможни закани в региона на стопанската система, сподели Ердоган на взаимната конференция с Меркел.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР