Турция трябва да затегне паричната политика и да даде на

...
Турция трябва да затегне паричната политика и да даде на
Коментари Харесай

МВФ препоръчва на Турция да повиши лихвените проценти срещу ...

Турция би трябвало да затегне паричната политика и да даде на централната си банка повече самостоятелност, предложи Международния валутен фонд (МВФ).

„ За да се оправи с икономическите провокации, фонда предложи на Турция бързи покачвания на лихвените проценти, съпроводени от дейности за подсилване на независимостта на централната банка “, се споделя в прессъобщение на МВФ.

„ Подобни ходове биха помогнали за по-трайно понижаване на инфлацията и биха разрешили паричните запаси да бъдат възобновени с течение на времето. “, съобщи Ройтерс.

Специалисти настояват, че валутните запаси в страната са намаляли внезапно през последните години заради пазарни интервенции и в резултат на валутна рецесия през декември. През последните три месеца централната банка понижи главния си лихвен % с общо 350 базисни пункта до 10,5 %, до момента в който се чака ново намаляване този месец, защото президентът Тайип Ердоган прикани за едноцифрени лихвени проценти до края на годината.

Годишната инфлация се увеличи през октомври до най-високите от десетилетия 85,5 %.  Турската лира, спадна с 44 % по отношение на $ предходната година и загуби още 29 % до момента тази година, напомня Ройтерс.

Изявлението на МВФ идва след визитата на задачата в Истанбул и Анкара предишния месец. Докладът за визитата би трябвало да бъде изпратен на изпълнителния съвет на МВФ през януари, след което рекомендациите ще бъдат направени публични, прецизира Ройтерс.

Турският президент Ердоган съобщи през вчерашния ден, че неговото държавно управление е поставило завършек на зависимостта на страната от МВФ. " Ние спасихме страната от империалистите МВФ. Вече нямаме нищо общо с тях. Това са тези, които в предишното са експлоатирали целия свят, в това число и нашата страна. “ 

Това изказване на призидента Ердоган пристигна ден откакто опозиционния водач Кълъчдароглу беше на двудневно посещаване в Обединеното кралство и организира диалози с икономисти, учени и финансови центрове, за вложения в страната. 

Лидерът на главната опозиционна  Републиканска национална партия (РНП) беше на посещаване и в Съединени американски щати през октомври, където организира срещи с учени, софтуерни производители и икономисти като част от подготовката си за предизборната акция следващата година.

„ Ние ще донесем чисти, софтуерни и екологични пари в Турция с огромни вложения. Бързо ще почистим стопанската система от черни пари, мафия и банди “, съобщи той.

Кълъчдароглу би трябвало да се срещне с вложители и представители на научния свят в Германия на 23-26 ноември.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР