Турция щеше да се изправи пред стагнация и катастрофалните последствия

...
Турция щеше да се изправи пред стагнация и катастрофалните последствия
Коментари Харесай

Как новият икономически модел на Турция я спаси от стагнация

Турция щеше да се изправи пред застоялост и пагубните последици от нея в случай че не беше приложила новия си стопански модел. Това разяснява финансовият министърът на страната Нуреддин Набати, представен от Daily Sabah. По думите му единственият сериозен проблем на турската страна остава високата инфлация.

Съгласно икономическата стратегия, наречена Türkiye Economy Model, държавното управление дава приоритет на ниските лихвени проценти, с цел да подтиква износа, производството и вложенията. Тази политика има за цел да понижи инфлацията и да обърне хроничните дефицити по настоящата сметка на страната към остатък. Моделът контрастира внезапно с европейския и американския, които подвигат лихвените проценти. Той е подложен на критика от редица икономисти, които считат, че по този метод страната затъва още повече.
 Колко ще коства на Турция грандиозният план за плавателния канал
Колко ще коства на Турция грандиозният план за плавателния канал " Истанбул "

Сумата " набъбна " с още $5 милиарда

" Ако обаче не бяхме въвели новия стопански модел, най-вероятно щяхме да се сблъскаме със застоялост и многото проблеми, които идват с нея. Плюс казусът с инфлацията през днешния ден ", сподели Небати по време на на срещата на върха, обвързвана с икономическата промяна, която се организира в Истанбул.

Небати акцентира, че главната цел на турския модел, поддържан от президента Реджеп Тайип Ердоган, е да се даде опция на стопанската система да влезе в път на резистентен напредък и да се избегне по този начин нареченият " капан на междинните приходи ", при който стопанските системи стагнират, без приходите на хората да доближат равнищата на напредналите народи.

В сходство с модела централната банка на Турция понижи лихвения си % с 200 базисни пункта до 12% през последните два месеца, изненадвайки пазарите, откакто инфлацията скочи до нов 24-годишен връх през август.

Банката стартира цикъл на понижаване на лихвените проценти преди повече от година, като намали лихвата си за едноседмична репо договорка с 500 базисни пункта до 14%, където я остави постоянна през първите седем месеца на тази година.
 Европейци всеобщо се канят да изкарат зимата в Турция
Европейци всеобщо се канят да изкарат " скъпата " зима в тази наша съседска страна

Причината е рязкият скок на цените на електрическата енергия и газа

Годишната инфлация надвиши 80% предишния месец, движена основно от растящите цени на храните и силата, които внезапно скочиха след нахлуването на Русия в Украйна. И въпреки всичко нарастването се оказа по-малко спрямо предходните месеци, сигнализирайки, че ценовият напън може да се забави.

Страната си е сложила за цел да приоритизира локалното произвеждане, да ускори държавната поддръжка към стратегическите браншове и да усили износа.

Учудващо за мнозина, турската стопанска система се разшири с по-добри от предстоящите 7,6% на годишна база през второто тримесечие на годината, с помощта на мощното вътрешно търсене и експорт. Този ритъм я направи втората най-бързо разрастваща се стопанска система в Г-20.
 На фона на инфлацията централната банка на Турция понижи главния си лихвен % със 100 базисни пункта
На фона на инфлацията централната банка на Турция понижи главния си лихвен % със 100 базисни пункта

Икономисти чакаха главният лихвен % да остане постоянен до края на годината
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР