Турция ще повиши ключови данъци, за да попълни бюджета със

...
Турция ще повиши ключови данъци, за да попълни бюджета със
Коментари Харесай

Турция повишава данъци заради трусовете

Турция ще увеличи основни налози, с цел да попълни бюджета със средства, нужни и за възобновяване на разрушенията от поредицата мощни трусове по-рано тази година. Това е следващата предстояща смяна към по-традиционна финансова и фискална политика на президента Реджеп Тейип Ердоган след изборната победа, донесла му още един 5-годишен мандат. Преди това внезапно беше нараснал главният лихвен % на Централната банка и в държавното управление влезе уважаваният от вложителите в предишното финансист Мехмет Шимшек.

Увеличението на налозите може да увеличи бюджетните доходи на Турция с към 2%, се споделя в записка на Oyak Investment.

Предложението е Данък добавена стойност да се увеличи от 18% на 20% за артикули услуги, а за съществени хранителни артикули и артикули като перилни препарати, текстилни артикули и тоалетна хартия – от 8% на 10%.

Повишава се таксата, събирана по банковите потребителски заеми, с което се цели освен понижаване на бюджетния недостиг, само че и изстудяване на търсенето на заеми, водещо от време на време да в допълнение усилване на така и така високата инфлация.

По-рано предходната седмица в Народното събрание бе импортиран проектозакон да смяна на корпоративния налог от 20% на 25%.

От събота три пъти е увеличено (до 20 000 лири, или 770 щатски долара) облагането на вноса на мобилни телефони. В петък уеб сайтът за вписване на телефони бе претрупан от искащи да запишат устройството си преди влизане в действие на новата мярка. Целта ѝ е да се ограничи отбягване заплащане на такси и мита върху потребителска електроника, показва „ Ройтерс “.

Според икономисти, представени от „ Ройтерс “, единствено от новото равнище на Данък добавена стойност би трябвало в сметките на страната да влязат към 30 милиарда лири. Новите данъчни ограничения би трябвало да покачат цялостната инфлация в страната с 1-1.2 процентни пункта, пресмятат от QNB Finansbank. Икономисти чакат бюджетният недостиг да скочи от 0.9% през 2022 година на 4.5% тази година, настояват от FactSet. от компанията допълват и резултата от великодушните финансови обещания от властта в навечерието на президентските и парламентарни избори през май.

След рухването или тежките повреди по близо 650 хиляди здания и жилища през февруари изчисленията са, че разноските по почистване, създаване на нови или поправяне на остарели жилища, индустриални здания и инфраструктура ще е в границите на 100 милиарда $.

Лиъм Пийч от Capital Economics в Лондон сподели, че повишението на Данък добавена стойност е „ вярното нещо “, защото ще помогне за изстудяване на потреблението, което съгласно доста анализатори към момента прегрява след години на доста разхлабена парична и фискална политика.

„ Най-големият дисбаланс в Турция е силата на потреблението. Разходите са прекомерно огромни “, сподели Пийч.

„ Всички фискални ограничения за ограничение на тези разноски са положителни ограничения “, прави оценка той, само че предизвестява, че има риск приходите от налози и такси „ да бъдат изхарчени за заплати и пенсии “.

Увеличението на Данък добавена стойност ще генерира държавни доходи от към 0.8 % от Брутният вътрешен продукт, или към 7 милиарда $ годишно, съгласно Пийч, макар че той сподели също, че това няма да е задоволително, с цел да забави задоволително растежа и да стесни бюджетния недостиг. Той доближи 263.6 милиарда лири (10.21 милиарда долара) през първите пет месеца на годината, в съпоставяне със 124.6 милиарда лири преди година.

Годишната инфлация спадна под 40% през юни, само че се чака да се възвърне през идващите месеци, водена от нарастванията на минималната работна заплата и други заплати, както и от фискалните ограничения, които включват и нарастване на корпоративния налог.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР